Spring naar de content

Exclusieve voorpublicatie Bommelglossy: Heer Bommel de voetballer

Volgende week verschijnt een eenmalige glossy over Heer Bommel. Onder meer Midas Dekkers en Jan Kruis zullen een bijdrage leveren aan dit tijdschrift over de beroemde en geliefde heer van stand. Hier volgt een exclusieve voorpublicatie: De voetballer Heer Bommel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Nu de loopbaan van Heer Bommel op zijn eind loopt, breekt de tijd van het voorzichtige terugkijken aan, met uw welnemen. Op welke wijze men ook terugblikt op een carrière zó rijkgevuld met glorie en roem als die van Heer Bommel, je zult altijd maar een fractie van zijn nauwelijks voorstelbare verdiensten voor het Nederlandse volk kunnen belichten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Heer Bommel heeft het hart op de goede plek
Heer Bommel heeft het aanzien van dit land voorgoed veranderd, en dan druk ik mij nog uitermate voorzichtig uit, als ik zo vrij mag zijn. Wie aan Heer Bommel denkt, denkt natuurlijk aan zijn immer goede bedoelingen. Gedreven door zoete herinneringen aan zijn vader, heeft Heer Bommel altijd getracht het goede te laten prevaleren. Maar wanneer het nodig was, was hij ook niet bang om te hakken, en evenmin voor de spaanders die bij dat hakken konden vallen.

Al reeds als jong Bommeltje bij Fortuna Rommeldam – toen nog spelend op Bommelstein, een stadion dat inmiddels plaats heeft moeten maken voor een zielloos architectonisch monstrum – toonde hij zich reeds de driftige heer van stand die hij immer zou blijven. Maar wel een heer met het hart op de goede plek.

De strijd met Markies Van Baesten
Dat hij een heer van stand zou zijn, is gedurende zijn leven soms fel bestreden, onder meer door Markies Van Baesten. Van Baesten beschouwde Heer Bommel vooral als eewaardeloos en ruw parvenu, ongeschikt voor een leven in de hogere klasse. Volgens de Markies waren het juist die typische, heer-achtige eigenschappen die er bij Heer Bommel aan ontbraken, als daar zijn: gevoel voor klasse, overzicht en goede manieren, iets waar hij in verschillende interviews met Johan Fanth, de besnorde hoofdredacteur van de Rommeldamsche Voetbalcourant blijk van gaf.

Gelukkig voor Heer Bommel, die een uitgesproken hekel heeft aan alles wat maar naar ruzie zweemt, werd de zaak later weer bijgelegd.

Zijn liefde voor Juffrouw Doddel
Veel in het leven van Heer Bommel draait om de lieflijke Juffrouw Doddel, een prachtige verschijning die Heer Bommel al op jonge leeftijd tegenkwam in het Rommeldamse uitgaansleven. Juffrouw Doddel was de dochter van de oude Doddel, trainer van Fortuna Rommeldam. Later zou Heer Bommel de oude Doddel nog vaak tegenkomen, en niet alleen in de privé-sfeer van Bommelstein.

Inmiddels is juffrouw Doddel overigens mevrouw Bommel geworden.

Heer Bommel heeft – in tegenstelling tot hetgeen de slordige, uitzinnige en ronduit onjuiste biografische geschriften van ene Toonder beschrijven – niet zijn hele leven in Rommeldam gewoond. Sterker nog, hij heeft, al dan niet samen met juffrouw Doddel, grote delen van de aardkloot bereisd. Geld is daarvoor voor Heer Bommelt nooit een drijfveer geweest, want zoals hij daarover zelf wel eens heeft opgemerkt: ´Geld speelt geen enkele rol.´

Terug naar Rommeldam
Toch is Heer Bommel bepaald niet onbemiddeld uit de strijd die ´het leven´ heet gekomen.
Dat is een van de redenen waarom hij sinds kort is teruggekeerd naar de buurt van Rommeldam, alwaar hij nu de plaatselijke voetbalvereniging bij de ervaren hand neemt, of, zoals hij het zelf in een interview met de Rommeldamsche Voetbalcourant omschreef: ´Hier ligt een mooie taak.´

Dat die taak zelfs voor een heer van stand geen kinderspel is, bleek wel uit de tegenvallende resultaten bij de vereniging. Hoe vreselijk was dit alles!

Tom Poes verzint een list

Heer Bommel schijnt de laatste weken vaak verzucht te hebben dat een Heer ook alles alleen moet doen, meestal in de huiselijke sfeer, wanneer juffrouw Doddel en hij behaaglijk bij het haardvuur zich in de avond wentelden als in een warme deken.

Verzin toch eens een list, jonge vriend
Zijn jonge vriend Dick Advocaat, de geslachtloze witte kat, moest gauw een list verzinnen, anders zou het aanzien van Heer Bommel ernstige schade kunnen oplopen. Dat deed Dick Advocaat dan ook: de vereniging begon met winnen en Heer Bommel voelde zich weer de heer die hij altijd al was.

Alleen zijn verhouding met de Dorknopers en de Bulle Bassen van deze wereld zou nog verbetering kunnen behoeven, maar dat komt vanzelf. Want Heer Bommel blijft bovenal een heer van stand.

Als u begrijpt wat ik bedoel.