Spring naar de content

Donateurs van Mitt Romney leveren stemcomputers in swing-states

In Nederland stemmen we weer met het rode potlood, nadat gebleken was dat de stemmachines niet veilig waren en dat stemmen manipuleerbaar bleek. Ook in de Verenigde Staten woedt al langere tijd een vergelijkbare discussie over de veiligheid van de stemcomputers aldaar, maar heeft het nog niet geleid tot afschaffing ervan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

En wat blijkt nu: de stemcomputers in de Amerikaanse swing states (de staten waar uitgemaakt wordt of Barack Obama of Mitt Romney president wordt van de Verenigde Staten) worden geleverd door een bedrijf waar alleen aanhangers van Romney werken.

Hart InterCivic heet het bedrijf en levert stemcomputers in onder meer Ohio en Colorado, waarschijnlijk de twee belangrijkste staten in de presidentiële race. Het bedrijf is eigendom van een grotere holding die is opgericht door Tony Tamer, die in het verleden voor Romney werkte en dit jaar nog heeft gedoneerd aan de Romney campagne. En hij is niet de enige, ook 21 van de 22 andere ‘directors’ van het bedrijf hebben aan Romney gedoneerd. Bij elkaar opgeteld staat het bedrijf op plaats 11 waar het gaat om de grootste donaties die Romney heeft ontvangen.

Natuurlijk, het hoeft niks te betekenen, maar zo’n rood potlood geeft ineens een erg veilig gevoel.