Spring naar de content

Situatie bij SNS Bank is hopeloos. En dat biedt hoop.

Een goede vriend van mij werkt bij SNS en vindt het al heel lang niet leuk meer. Nu zit hij al zo’n 35 jaar in het vak en heeft het nodige meegemaakt. Dus als hij het niet meer leuk vindt, dan ís het niet meer leuk. Maar zelfs als ik aan dat nogal persoonlijke standpunt zou moeten twijfelen, dan bieden de feiten ook wel steun.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

SNS Bank is zeer zwaar getroffen door nogal onfortuinlijke – ik druk me voorzichtig uit – zaken uit het verleden. Het sleutelwoord is vastgoed. En dan ook nog van de ergste soort. Er komt maar geen einde aan de verliezen die erop worden geleden en de voorzieningen die nog steeds worden getroffen Voor een groot deel betreft het van andere banken overgenomen activiteiten maar bijvoorbeeld in het geval van het faillissement van Phanos en daaruit voortvloeiend de Hof van Saksen, is dat nog maar de vraag. Alleen de Hof kost waarschijnlijk al weer tientallen miljoenen.

Junk
Volgens het Amerikaanse adagium never waste a good crisis werd er donderdag flink doorgepakt op een onheilstijding die er een dag eerder al was. Woensdag verlaagde het ratingbureau Fitch de status van SNS Bank naar junk. Dat zou moeten betekenen dat je vooral van alles dat SNS heet – aandelen of obligaties – af moet blijven. En vandaag komt de directie van SNS met de mededeling aan de nog resterende 2400 werknemers dat er – weer – een paar honderd banen geschrapt gaan worden.

In normale tijden is zijn statusverlaging naar junk een kroniek van een aangekondigd falen, bij een normaal bedrijf misschien wel een faillissement. Maar het zijn geen normale tijden. Terwijl Fitch de kans op een zelfstandig voortbestaan van SNS op junk zet, laat ze de vooruitzichten voor SNS’s kredietenwaardigheid op de lange termijn ongewijzigd. Hoe dat kan? Ook Fitch gaat ervan uit dat SNS uiteindelijk wel direct of indirect gered gaat worden door de overheid.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.