Spring naar de content

Vrouwen, word eindelijk eens volwassen!

Beste vrouwen, laten we dit met elkaar afspreken: jullie werken niet meer mee aan onderzoeken die moeten aantonen dat jullie opmars naar de top van het bedrijfsleven of het openbaar bestuur is gestagneerd. Zoals de Volkskrant maandagochtend weer eens heeft ontdekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Voortaan zijn jullie grote, volwassen meiden die als ze dat willen zich keihard de bestuurskamers in vechten. Krabbend, bijtend, gooi alle charmes in de strijd, pas alle vuile trucs toe om die lelijke kerels af te troeven.

En voortaan beroepen jullie je ook niet meer op de onlangs door het parlement aangenomen wet die bedrijven voorstelt om ten minste dertig procent van hun bestuur uit vrouwen te laten bestaan.

Niet meer doen.

Is kinderachtig.

Vrouwonvriendelijk bovendien, want jullie zijn na bijna veertig jaar feminisme toch niet meer zo bangelijk, weerloos en naïef als jullie oude moeders, oma’s en tantes?

Nou dan.

Geschiktheid voor de functie
Desnoods verwijzen jullie in het vervolg maar naar Mark Rutte die in zijn eerste termijn nooit iets heeft gevoeld voor een positief discriminatiebeleid voor vrouwen, in divertisiteit of zoiets, en die altijd is uitgegaan van het enige criterium dat geldt bij sollicitaties en dat is: ‘geschiktheid voor de functie’.

Hou dus op met het gepruil over gemiste kansen, over discriminatie, want, en nu zeg ik iets heel gewaagds: de man van vandaag is helemaal niet zo erg als enkele van jullie wellicht zouden denken. Hij is geen enge macho, geen sexist, althans niet openlijk beleden, is geen fout typje dat alle promotiekansen naar zich toetrekt.

Annemarie Jorritsma, burgermoeder van Almere

Welnee, het empathische vermogen van de hedendaagse man is de laatste decennia met sprongen toegenomen. Hij is jullie vriend, collega, een medemens bovendien. Echt. Kijk maar om je heen.

Nog even over dat onderzoek: het schijnt dat er te weinig vrouwen burgemeester zijn, of commissaris van de Koningin, secretaris-generaal op een ministerie, of top-ambtenaar.

Burgermoeder, een droef bestaan
Jullie, vrouwen, hebben groot gelijk, want wat een droef bestaan moet dat zijn om burgermoeder te moeten wezen van, noem eens wat, Zaanstad, Ermelo of Goes, omgeven door honderdjarigen die de hele dag gefêteerd moeten worden? En zijn jullie wel eens in zo’n ambtelijke megastal geweest van Binnenlandse Zaken of Sociale Zaken? Heb je niks gemist.

Nee, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, heette het ooit. En die toekomst ligt niet in dat saaie openbaar bestuur maar in het veel spannender en beter betaalde bedrijfsleven.

Toegegeven, ook daar is het in de toplagen nog niet ideaal geregeld, maar mag er ik vanuit gaan dat daarin na vandaag verandering komt?

Zet ‘m op, ladies.