Spring naar de content

Er zijn nóg 350.000 kunstwerken vermist

De zeven schilderijen die buit zijn gemaakt bij de kunstroof in Rotterdam zijn betreurenswaardig, maar staan niet op zich. In totaal worden er volgens het Art Loss Register, de internationale database voor gestolen kunstwerken, wereldwijd zo’n 350.000 (!) kunstwerken vermist. Aanleiding om de kostbaarste vermiste schilderijen én de meest gestolen kunstenaars op een rijtje te zetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Volgens het Art Loss Center zijn dit de vijf kostbaarste gestolen (en onvindbare) schilderijen van dit moment:

5. Gezicht op Auvers-sur-Oise, Paul Cézanne, 1999

Dit schilderij werd tijdens een inbraak op de laatste dag van het millennium ontvreemd uit het Ashmolean Museum in Oxford. De waarde van het schilderij wordt geschat op vijf miljoen dollar. Het museum was niet verzekerd voor diefstal; het schilderij werd nooit meer gevonden.

4. Zeezicht bij Scheveningen, Vincent van Gogh, 2002

Tezamen met ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’ gestolen uit het Van Gogh Museum, op een koude decemberdag in 2002. Het Van Gogh Museum loofde een beloning uit van honderdduizend euro voor diegene die de schilderijen, met een gezamenlijke waarde dertig miljoen euro, in goede staat naar het museum terug zou brengen. De dieven werden ruim een jaar later berecht, maar de schilderijen werden nooit gevonden.

3. Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt van Rijn, 1990

Dit schilderij (Rembrandts enige zeezicht) werd samen met twaalf andere schilderijen gestolen tijdens de grootste kunstroof uit de geschiedenis. Twee mannen, die zich voordeden als politieagenten, liepen op 18 maart 1990 het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston binnen en namen voor bijna vijfhonderd miljoen dollar aan schilderijen mee. De roof duurde in totaal 81 minuten. Geen van de schilderijen werd ooit teruggevonden en ook van de dieven ontbreekt ieder spoor.

2. Klaprozen, Vincent van Gogh, 2010

Knulligheid ten top: het museumalarm was kapot, de camera’s in het museum deden het niet en er was nauwelijks bewaking aanwezig. Het Mohamed Mahmoud Khalil Museum kan maar moeilijk concurreren met de piramides en andere oude kunstschatten  – ze hebben in het hoogseizoen gemiddeld negen bezoekers per dag – dus een echt Van Gogh is in Caïro zo gestolen. Geschatte waarde van het schilderij: vijftig miljoen dollar.

1. Het Concert, Johannes Vermeer, 1990

Tegelijkertijd met de nummer drie uit deze lijst ontvreemd uit Boston. Dit schilderij is volgens de FBI op dit moment het allerduurste vermiste schilderij ter wereld: de geschatte waarde is honderd miljoen dollar. Degene die dit schilderij in goede staat retourneert aan het museum krijgt overigens vijf miljoen dollar vindersloon.

 

Het aantal gestolen kunstwerken per kunstenaar:

1) Pablo Picasso – 1.147

2) Nick Lawrence – 557

3) Marc Chagall – 516

4) Karel Appel – 505

5) Salvador Dali – 505

6) Joan Miro – 478

7) David Levine – 343

7) Andy Warhol – 343

9) Rembrandt – 337

10) Peter Reinicke – 336

bron: www.artloss.com