Spring naar de content

Kies de beste Amerikaanse president aller tijden

Was het Abraham Lincoln (omdat hij de slavernij afschafte) of Ronald Reagan (omdat hij de Koude Oorlog won)? Of misschien toch Franklin (‘New Deal’) Roosevelt of ‘Comeback Kid’ Bill Clinton? HP/De Site is op zoek naar de beste Amerikaanse president aller tijden en u heeft het laatste woord. Dit zijn de zeven gegadigden:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Martin van Buren

George Washington passeren, maar wél Martin van Buren nomineren? Ja, zo chauvinistisch wilden we maar eens zijn, want de betoudovergrootvader van de man die in 1837 de achtste president van de VS werd, was een immigrant uit de Gelderse prachtgemeente Buren. ‘Little Van’, zoals de zeer ijdele en Nederlandstalig opgevoede Van Buren werd genoemd, zag zich tijdens zijn ambtstermijn geconfronteerd met een zware economische depressie waar hij nauwelijks raad mee wist. In 1840 werd hij niet herkozen; toch deed hij daarna nog twee vergeefse comeback-pogingen.

Abraham Lincoln

Hij was rechtschapen (vandaar zijn bijnaam ‘Honest Abe’), onbaatzuchtig, humoristisch en tegen zijn boerenlogica kon niemand op. Maar memorabel is de Republikeinse president Abraham Lincoln (1861-1865) vooral omdat hij de Amerikaanse Burgeroorlog in het voordeel van de noordelijke staten wist te beslechten én omdat hij in 1862 de vrijmaking van de slaven afkondigde. Na zijn herverkiezing en vijf dagen na de capitulatie van de zuidelijke staten werd Lincoln op Goede Vrijdag 14 april 1865 in Washington vermoord – door de acteur John Wilkes Booth.

Franklin Roosevelt

De enige Amerikaanse president die drie keer werd herkozen (dat mocht toen nog), zette tussen 1933 en 1945 op tenminste twee terreinen nieuwe lijnen uit: met zijn interventionistische ‘New Deal’-politiek gaf hij voor het eerst de federale overheid een prominente rol op sociaal-economisch terrein. Daarna, tijdens de Tweede Wereldoorlog, duwde hij zijn isolationistische land definitief het wereldtoneel op als militaire grootmacht en zette hij tevens de Verenigde Naties in de steigers. De Democraat Roosevelt overleed op 12 april 1945 aan een hersenbloeding.

John Kennedy

Hij was knap, zongebruind, charismatisch, relatief jong (pas 43 bij zijn aantreden) en ook had hij twee schattige kinderen alsmede een oogverblindende en altijd modieus geklede echtgenote (Jacqueline). Met de Democraat John Kennedy leken in 1961 derhalve nieuwe tijden aangebroken in het Witte Huis en dankzij zijn kordate aanpak van de Cubacrisis (oktober 1962) wist hij ook veel sceptici voor zich te winnen. Maar toen ‘JFK’ op 22 november 1963 bij een bezoek aan Dallas werd vermoord, was het sprookje voorgoed voorbij.

Ronald Reagan

Verslagen in Vietnam, vernederd door de Iraanse ayatollah Khomeini, verwikkeld in de diepste economische recessie sinds de jaren dertig en geregeerd door een klunzige president (Jimmy Carter) bij wie al die ellende op z’n gezicht stond te lezen: dat was het Amerika dat tussen 1981 en 1989 door de Republikein Ronald Reagan werd gerevitaliseerd. Zijn economische politiek luidde de langste boom van de eeuw in en door de militaire uitgaven astronomisch op te schroeven gaf ‘The Great Communicator’ tevens het wankele Sovjet-imperium de definitieve zet. Einde Koude Oorlog.

Bill Clinton

De eerste na de Tweede Wereldoorlog geboren president was tevens de eerste Democraat sinds Franklin Roosevelt die twee volledige ambtstermijnen vol maakte. In het collectieve geheugen is blijven hangen dat de Amerikaanse economie tijdens zijn presidentschap (1993-2001) floreerde en dat hij in het buitenland een grote rol speelde voor met name Kosovo, Noord-Ierland en het Midden-Oosten. Zijn groots aangekondigde project ter hervorming van de gezondheidszorg werd echter een flop en in zijn tweede termijn was ‘The Comeback Kid’ vooral bezig met de affaire rond Monica Lewinsky.

Barack Obama

Met zijn aanstekelijke optimisme (‘Yes we can’), zijn coole uitstraling en zijn boodschap van ‘hope’ en ‘change’ wist de Democraat Barack Obama vier jaar geleden in Europa minstens zo populair te worden als in de Verenigde Staten. Maar de eerste zwarte bewoner van het Witte Huis stelde in economisch opzicht teleur en faalde ook bij het inlossen van zijn belofte om de terreurgevangenis Guantánamo Bay te sluiten. Wat wél lukte: de definitieve afrekening met Osama Bin Laden en de invoering van een nieuwe zorgverzekeringswet (‘Obamacare’).