Van kerk naar biercafé, appartement of school

De komende tien jaar raakt naar schatting vijfentwintig procent van de kerkgebouwen in Nederland overbodig, schrijft het ND. Dat komt neer op 1100 kerken, zo’n twee per week. Toch gooien we een kerk liever niet zomaar dicht. Het zijn altijd ontmoetingsplekken geweest, ze maken deel uit van onze geschiedenis en bepalen mede de identiteit van een dorp of stad.

Dus gaan we, om ze te behoeden voor de sloop, op zoek naar nieuwe bestemmingen. Al duizend van de ruim 1300 kerkgebouwen die sinds 1975 buiten gebruik zijn geraakt in Nederland hebben een nieuwe functie gekregen (de rest is gesloopt). Wat gebeurt er zoal met die kerken? Een kleine greep van tien uit de duizend.

De Selexyz in Maastricht is de mooiste boekhandel ter wereld

Mooiste boekwinkel ter wereld
Britse krant The Guardian noemt de Selexyz boekhandel in Maastricht de mooiste ter wereld. De modern ingerichte boekhandel, gevestigd in de voormalige Dominicanenkerk, won in 2007 dan ook de Lensvelt Architect Interieurprijs, de meest gerenomeerde prijs op dit gebied in Nederland. Hoe de winkel er uit ziet kunt u zien in deze video.

Wonen in de kerk
Ron en René wonen sinds 2002 met hun hondje Jackie in een kapel van een voormalige kerk in hartje Haarlem. Neem hier een kijkje thuis bij Ron en René. Ook in een kerk wonen? Hier kunt u zien wat voor moois er te koop staat.

Bier in overvloed
Het bier vloeit tegenwoordig rijkelijk in de oud-katholieke St. Maria Minor Schuilkerk in Utrecht, dat is omgedoopt tot het Belgische Biercafé OlivierNeem hier een virtuele tour door het café.

Ook in Neerijnen kregen kinderen tijdelijk les in de kerk toen hun school verbouwd werd.

Rekenen in de kerk
In de Heilige Hartkerk in Hengelo leren kinderen nu rekenen en schrijven: de kerk is omgetoverd tot Daltonbasisschool St. Plechelmus. Bekijk hier foto’s van de transformatie.

Rocken in de kerk
In de voormalige Westerkerk in Leeuwarden gaan wekelijks de voetjes van de vloer op het populaire metalprogramma van Poppodium Romein dat er nu gevestigd is. Bekijk op de website wat er zoal te doen is.

Ook poptempel Paradiso zit in een voormalig kerkgebouw.

Theefabriek
In het voorjaar van 1989 won een stel studenten uit Groningen via een radioprogramma een kerk in Houwerzijl (Noordwest-Groningen) voor het symbolische bedrag van 1 euro. Om van het leegstaande kerkgebouw een toeristisch-recreatief bedrijf te maken kwamen zij met het plan voor De Theefabriek.

Medicijnen halen in de kerk
De Pius X kerk in Den Haag is verbouwd tot gezondheidscentrum met onder andere acht huisartsenpraktijken, een consultatiebureau, een apotheek en een fysiotherapiepraktijk. Kijk hier hoe dat er uit ziet.

Kunst in de kerk
Nergens ter wereld krijgen we zo’n compleet overzicht van het werk van Jeroen Bosch als in het Jheronimus Bosch Art Center, volgens de website. Het museum is gevestigd in de voormalige Sint Jacobskerk in Den Bosch. Maak op de website een virtuele tour.

Overnachten in de kerk
Het voormalige vijftiende eeuwse Kruisherenklooster in Maastricht is samen met de bijbehorende gotische kerk getransformeerd tot een designhotel. De buitenkant oogt middeleeuws terwijl het binnen vol staat met spectaculaire designmeubelen. Kijk hier voor een foto-impressie van het Kruisherenhotel.

Dakpannen kijken
In het 18e eeuwse voormalig Nederlands Hervormde Kerkje te Alem (Gemeente Maasdriel) in de Bommerler-waard is het Nederlandse Dakpannen Museum gevestigd. Deze virtuele rondleiding geeft een korte indruk.

Reageer op artikel:
Van kerk naar biercafé, appartement of school
Sluiten