Spring naar de content

Ga je dood van het drinken van Monster Energy?

Het lijkt iets van overbezorgde moeders, dat waarschuwen voor energiedrankjes als Red Bull, Bullit en Golden Power. Het Voedingscentrum beweerde recentelijk nog in NRC Next dat we ons er niet te druk over moeten maken: de hoeveelheid cafeïne in één blikje energiedrank (88 milligram) staat gelijk aan dat van een gemiddeld kopje koffie. Kinderen wordt wel aangeraden maximaal 2 blikjes per dag te drinken, anders kan het leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid of suizende oren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) denkt daar toch anders over. In een maandag verschenen rapport wordt gesuggereerd dat er in de afgelopen drie jaar vijf personen zijn overleden na het drinken van Monster Energy, een merk dat ook in Nederland is te krijgen en druk aan de weg timmert via sponsoring van motorcross evenementen en andere extreme sporten. In één van de gevallen is sprake van een 14-jarig meisje dat een hartstilstand kreeg na het drinken van twee blikjes van het monsterlijke goedje, dat elk 240 miligram cafeïne bevatte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Monster zelf ontkent in alle toonaarden dat het drankje dergelijke gevolgen kan hebben. Ook de FDA heeft tot op heden geen direct verband kunnen aantonen tussen het drankje en hartstilstanden, maar zegt nog nader onderzoek te doen. Het uitbrengen van het rapport leidde er in ieder geval toe dat de waarde van het aandeel Monster Beverage met 14 procent daalde.

Lees hier meer over het FDA-rapport en het verweer van Monster Energy.

UPDATE: Het Voedingscentrum wijst HP/De Tijd erop dat het advies ten aanzien van het drinken van energiedrankjes inmiddels in aangescherpt. Het is nu: tot 13 jaar géén energiedrankjes, tussen de 13 en 18 jaar maximaal 1 blikje van 250 milliliter per dag. Het volledige advies kunt u hier lezen.