Spring naar de content

Romney geeft met eliminatie Pino economie China een impuls

Mitt Romney schreef geschiedenis door, in een debat met Barack Obama, aan te kondigen dat, als hij president zou worden, Sesamstraat’s Pino voor zijn voortbestaan moet vrezen. Obama schakelde Osama Bin Laden uit, daar moest hij iets tegenover stellen. Die klap kwam bij de Amerikaanse bevolking hard aan, Pino heeft toch een soort van beschermde status. Mocht Romney de verkiezingen verliezen dan zullen de deskundigen zich uiteraard nog maanden afvragen waar hij de fatale fout maakte. Dat zal dan wel Pino worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Op dit moment is er – afgezien van de democraten die deze blunder tot op het bot uitnutten – in elk geval één bedrijf dat bijzonder blij is met Romney’s harde standpunt. Dat is het Amerikaanse bedrijf Disguise, onderdeel van het beursgenoteerde Jakks Pacific. Disguise maakt kostuums en allerlei ander carnavals-attributen en heeft de licentie op de karakters uit Sesamstraat. Sinds jaar en dag worden de kostuums waarmee je als feestganger kunt transformeren in Big Bird – zo heet Pino daar – goed verkocht maar dit jaar zijn ze uitverkocht, een omzetstijging van 600 procent. Voor Disguise is dit zowel goed als slecht nieuws want ze hadden er nog veel meer kunnen verkopen. Probleem is dat de Pino’s in China worden gemaakt en met nog één week voor Halloween is het onmogelijk om een forse nabestelling nog op tijd te verschepen. Maar die nabestelling is nu wel geplaatst, in China. Het land waartegen Romney in het debat tekeer ging, de VS zou zich veel harder moeten opstellen omdat China met forse importheffingen op allerlei Amerikaanse goederen en het te goedkoop houden van zijn eigen munt aan concurrentievervalsing zou doen. Toegegeven, het is een klein ordertje maar hij zal het zo niet bedoeld hebben.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.