Spring naar de content

Uitzender Randstad krijgt pak slaag in Frankrijk

Donderdagochtend heeft uitzendorganisatie Randstad zijn cijfers over het derde kwartaal bekend gemaakt. Dat was geen onverdeeld genoegen. En dan gaat het me maar ten dele om het bedrijf zelf, nog belangrijker is dat uitzendbureaus een vroeg-cyclische indicator zijn van de stand van de economie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het laatste wat bedrijven doen als hun vooruitzichten aantrekken is het in vaste dienst nemen van personeel. Liever huren ze tijdelijke krachten in via uitzendbureaus, die vormen dan de zogenaamde flexibele schil. Uitzendkrachten zijn per uur wel wat duurder maar je kunt er ook per uur weer vanaf en dat is met name in landen waar de ontslagbescherming fors is – zeg maar: in alle West-Europese landen – een groot voordeel. Zo hou je de arbeidsproductiviteit op het hoogste niveau.

Trekt de omzet van uitzendbureaus aan – gedurende een paar maanden in stijgende lijn – dan is dat een vroege indicator dat de economie zich herstelt. Omgekeerd is een krimpende omzet van uitzenders een goede indicator dat de economie weer verslechtert. Dat zien we nu met en aan de cijfers van Randstad die in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, een grote speler is.

In Nederland publiceert de ABU, de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, elke maand de cijfers over het aantal verkochte uren. Die grafiek ziet er al dit hele jaar onheilspellend uit.

Maar de percentages daling die Randstad nu laat zien, doen er een flinke schep bovenop. Alleen in de Verenigde Staten, waar de economie voorzichtig aantrekt, werden twee procent méér uren verkocht. In Europa is het om te huilen:

  • – Belgie en Luxemburg min zeven procent
  • – Duitsland min zes procent
  • – Nederland min vier procent
  • – Frankrijk min twaalf procent

U zult zich nog wel herinneren dat president Hollande van Frankrijk vorige week vertelde dat ‘de Eurocrisis nu bijna voorbij is’. Zelf vertrouw ik toch wat meer op de cijfers van Randstad.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.