Spring naar de content

Binnenkort bepaalt u zelf de prijs voor een boek

Niet alle boeken in mijn winkel zijn geprijsd, er glipt er wel eens eentje tussendoor. In het geval dat een klant naar de prijs van zo’n boek vraagt zeg ik vaak, ook wel uit balorigheid: u mag een bod doen. Bijna altijd, verrassend genoeg, biedt de klant meer dan ik zelf in gedachten had. Waarna ik natuurlijk die hogere prijs wel accepteer want ook hier moet de schoorsteen roken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marinus Kirchjunger

Van zo’n transactie krijg ik wel een goed humeur, niet alleen vanwege de extra euro’s maar ook omdat het mijn vertrouwen in de goedheid van de mens doet toenemen. Bedrijven en overheden lijken ons wel eens te beschouwen als geboren duitendieven, maar de meeste mensen zijn echt wel bereid om een eerlijke prijs te betalen voor een product. En in dat begrip ‘eerlijk’ zit ‘m nu net de kneep.

Gestolen boeken
Want wat is er, even overstappend naar de digitale wereld, eerlijk aan een prijs van 15 euro voor een tekstbestand dat in miljoenen exemplaren kan worden verspreid en dat bovendien nog versleuteld is zodat u het niet kan uitlenen. En dat, zo bleek deze week, door de digitale boekhandelaar zonder uw medeweten van uw e-reader kan worden verwijderd. Gestolen dus. Ik verzin dit niet, het overkwam een Noorse mevrouw na een geschil met Amazon.

Amazon sloot het account af van een Noorse vrouw. Dat komt neer op diefstal van haar boeken, vindt Marinus Kirchjunger

Het is daarom niet verwonderlijk dat het op het internet werkelijk bruist van initiatieven om daar iets aan te doen. Self-publishing is daar een mooi voorbeeld van. Nog opmerkelijker is de verkoopactie van een bedrijf dat oorspronkelijk handelde in games en muziek. Het brengt daarvan sinds enkele jaren zogenaamde ‘bundels’ op de markt. De prijs? Die mag u zelf bepalen, zolang het maar meer is dan 1 dollarcent. En dan gaat er ook nog een deel van de opbrengst naar een goed doel.

Bijna niemand, zo blijkt, laat het bij die ene dollarcent. Sterker, een prijs van 10 of 15 euro, vinden velen redelijk. En wat voor games en muziek geldt, werkt nu ook voor e-books. Want het bewuste bedrijf, Humble Bundles, sluit deze week een eerste experiment met boeken af. Vijftien Engelse e-books bevatte die eerste bundel die je voor een bedrag naar eigen inzicht kon aanschaffen. Gemiddelde opbrengst bijna 15 dollar (in totaal meer dan 1 miljoen dollar) met uitschieters ver, zeer ver, naar boven. Boeken van gearriveerde schrijvers van wereldfaam waarmee je ook nog eens kan doen wat je wil, te gebruiken op systemen van alle soorten e-readers.

Wurggreep van het establishment
Dat riekt naar meer en dat gaat ook gebeuren. De online boekenmarkt rukt zich langzaam los uit de wurggreep van het oude establishment van uitgeefhuizen en daar krijg ik zomaar een goed humeur van. Dat nog aanzienlijk verbeterde toen ik las dat de Europse Commissie eindelijk eens iets heeft gedaan dat mijn goedkeuring kan wegdragen: het heeft Luxemburg en Frankrijk 30 dagen gegeven om hun lage BTW op e-books te verhogen. Want Amazon, Apple en Kobo verkopen e-books voor heel Europa via Luxemburg om de hoge BTW te omzeilen. Uitgeverijen in (bijvoorbeeld) Nederland kregen deze week dus zowel goed als slecht nieuws. Gezien de stormachtige digitale ontwikkelingen zal dat nog wel een tijdje zo blijven.

 

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor boeken en e-books.