Spring naar de content

Nieuwe zorgpremie: de grootste belastingverhoging sinds Den Uyl

Wat heeft die Rutte zitten slapen en wat heeft Samsom de VVD weggespeeld. Nu we de eerste praktische gevolgen kunnen uitrekenen van wat er de afgelopen zes weken in alle stilte is uitgevogeld, begint de verontwaardiging zich op te bouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Onder het voorbehoud dat ik nog niet alles kan overzien ben ik eerst eens gaan kijken hoeveel personen door de maatregel worden geraakt. Op de site van het CBS kunt u dat hier vinden. Schrik niet van de cijferbrij, onder de aanname dat alle inkomens boven de € 30.000,- worden geraakt heb ik het opgeteld. Met als uitgangspunt het jaar 2010 (2011 is nog niet beschikbaar) gaat het om maar liefst 5.371.000 personen. Op deze site kunt u (kijk in de rechterkolom) uw zorgpremie 2014 berekenen. Op diezelfde site heb ik gezien dat u, normaal gesproken en uiteraard afhankelijk van uw pakket, ergens tussen de € 100,- en € 125,- betaalt, op dit moment.

Straks wordt dat bij een bruto-maandinkomen van € 2.700,- ca. € 170,-, bij € 3.500,- ca.€ 266,-, bij € 4.500,- € 386,-. De rest kunt u wel bedenken.

Daarnaast wordt het eigen risico (nu € 220,-) ook nog eens inkomensafhankelijk.

Compensatie
Deze ellende zou, zo haasten de bedenkers zich te vertellen, gecompenseerd worden door aanpassing van de belastingschalen. In de praktijk is dat nauwelijks het geval, alleen de verhoging van de eerste schaal werkt direct uit, de verlaging in de hoogste schaal wordt over langere tijd uitgesmeerd en heeft nauwelijks effect.

De meeste lezers van HP/De Tijd zitten, zo weten we uit onderzoek, in de midden- en betere inkomensklassen. Vaak ook hebben ze een eigen huis. In dat geval is er al helemaal geen sprake meer van compensatie door een belastingverlaging, uw rente-aftrek – of liever de beperking daarvan, doet dat hele effect teniet want u gaat per maand tenminste enkele tientjes netto méér rente betalen (bij een hypotheek van 2 ton tegen 6 procent rente). Heeft u een hogere hypotheek, dan wordt het verschil groter.

Dodelijke cocktail
Ik schreef er gisteren al over, er worden heel domme maatregelen genomen die de economie uiteindelijk nog verder gaan raken. De beperking van de rente-aftrek en het inkomens-afhankelijk maken van de zorgpremie raakt dat deel van de bevolking waarvan de economie het moet hebben. Die ruim vijf miljoen personen die zeker worden geraakt kunnen de komende tijd duizenden euro’s per jaar minder uitgeven of zelfs maar apart zetten. Dat gaat het consumentenvertrouwen nog eerder raken dan de maatregelen zijn ingevoerd. Een middeninkomen én een hypotheek, dat zal een dodelijke cocktail blijken te zijn. De suggestie dat alleen de rijken worden geraakt is onzin: we hebben in Nederland niet ruim vijf miljoen rijken.

Dit gaat Rutte bij volgende verkiezingen heel veel stemmen kosten. Maar de PvdA ook want de tijd dat alleen de laagste inkomens daarop stemden is al lang voorbij.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.