Spring naar de content

Zó volgt u de Amerikaanse verkiezingsuitslag vanuit uw bed

Obama or Romney, that’s the question. Zo’n driehonderd miljoen Amerikanen mogen vandaag stemmen op hun favoriet. Vannacht druppelen de verkiezingsuitslagen per staat langzaam binnen – ook de toekomst van Nederland is gebaat of geschaad bij dit resultaat. Dus leg uw telefoon, laptop of tablet alvast aan de oplader en ga er vannacht eens lekker voor liggen. Want de verkiezingsuitslag vanuit uw bed volgen is léuk. Wij geven zes tips.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

1. Televisie

De beste manier om de verkiezingen te volgen is natuurlijk via de televisie (of via een livestream op internet.) Via CNN of ABC bijvoorbeeld, of via de marathonuitzending van de NOS. De uitzending van onze publieke omroep duurt van 22:00 uur tot 06:00 uur. De onvolprezen Herman van der Zandt zal tevens live verslag doen vanaf de President’s Night in de Amsterdamse Melkweg, waar hij samen met onder meer Diederik Samsom, Alexander Klöpping en Geert Mak naar de verkiezingsuitslag zal gaan kijken.

De laatste toespraak van een geëmotioneerde Barack Obama als presidentskandidaat, maandagavond in Iowa.

2. Twitter

Who to follow? Wij geven enkele suggesties. Natuurlijk Barack Obama en Mitt Romney, maar ook de speciale verkiezingspagina van Twitter is zeer de moeite waard om eens te bekijken. Amerikaanse journalisten als Ryan Lizza, Nate Silver en Brianna Keilar doen live verslag van de avond. De hashtag van vandaag is #ElectionDay2012.  En oja: commentatoren als Charles Groenhuijsen, Erik Mouthaan en Eelco Bosch van Rosenthal geven in maximaal 140 tekens duiding in onze moerstaal.

3. Ga zelf aan het rekenen

Dit is voor de actieve kijkers van vanavond. Deze infographic is namelijk te gebruiken om kansberekeningen te maken. Vul vannacht per swing state zelf de winnaar in en u ziet per kandidaat hoeveel kans hij maakt om de verkiezingen te winnen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat Romney geen schijn van kans maakt tegen Obama. Benieuwd naar de tussenstanden in bovengenoemde swing states? De New York Times geeft uitleg over de macht van deze staten en zet de actuele peilingen en tussenstanden online.

Ann en Mitt Romney, maandagavond in New Hampshire. Romney gaat dinsdag vrolijk door met campagne voeren.

4. FiveThirtyEight

Volgens velen het beste politieke liveblog van dit moment. Opgezet door enkele redacteuren van The New York Times. Tussenstanden, beschouwingen en mooie infographics – het zal u aan niets ontbreken.

5. Apps

Constant op de hoogte blijven van het laatste nieuws op uw telefoon? Download de gratis election apps van The New York Times, Politico en/of NBC Politics, waar de hele avond en nacht door het laatste nieuws en de eerste uitslagen op verschijnen. I’m Voting, de facebookapplicatie van CNN, is voor de interactieve gebruiker een must. Zo kunt u op facebook in discussie gaan met andere gebruikers van deze app, kunt u de standpunten van beide heren nog eens nalezen en blijft u (wederom) op de hoogte van het laatste verkiezingsnieuws.

6. De uitslag

Benieuwd hoeveel procent van de stemmen de beide presidentskandidaten in elke staat hebben? In de loop van de avond verschijnen de eerste uitslagen op deze Google Politics and Elections-pagina, met veel verse informatie over de laatste verkiezingsdag en de eerste verkiezingsuitslag. Ook The Huffington Post houdt een overzicht bij van alle uitslagen.

Een lange nacht gewenst.

Inwoners van Vienna (Viriginia) verzamelen zich dinsdagochtend voor een van de stembureaus is Vienna om hun stem uit brengen.