Spring naar de content

De schrijver Philip Roth is niet meer

Een van ‘s werelds grootste nog levende schrijvers, Philip Roth, is gestopt met schrijven. De 79-jarige Amerikaan, auteur van wereldwijde bestsellers als Portnoys Complaint, The Human Stain en The Plot Against America, zegt in een interview met een Frans tijdschrift: “Ik wil niet meer lezen, niet meer schrijven en niet meer praten. Ik ben klaar.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Roth geldt als een van de meest controversiële schrijvers van de Verenigde Staten van de twintigste eeuw en won, op de Nobelprijs na, alle literaire prijzen die er maar te winnen vielen. Roth heeft veel geschreven over beladen onderwerpen als de politieke cultuur in Amerika, de Joods-Amerikaanse identiteit (wat hem wel eens de titel van antisemiet opleverde) en seksualiteit. Een bekend voorbeeld daarvan is de trilogie over de op seks beluste hoogleraar David Kepesh.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Schrijver Abdelkader Benali betreurt de beslissing van Roth.

Schrijver Abdelkader Benali, een groot bewonderaar van Roth, is verbaasd over de timing van zijn pensioen: “Roth leek juist nu, in de late herfst van zijn carrière, bezig met het neerzetten van een indrukwekkende serie romans over naoorlogs Amerika. Een Amerika dat nu iets romantisch en nostalgisch heeft, ook al was er racisme, Koude Oorlog-retoriek en nucleaire dreiging. Dát Amerika is het speelveld van Roth. Jammer dat hij stopt met schrijven voordat hij die serie heeft voltooid. Ik had graag nog iets over het tijdperk Obama gelezen.”

Benali vervolgt: “Er moet meer aan de hand zijn dan alleen maar stoppen om technische redenen, vermoeide handen en een versleten duim, de redenen die Roth zelf geeft. Ik denk dat Roth door zijn leeftijd de grip is verloren op de huidige tijd, dat de verschillen tussen het oude Amerika van Roth en het huidige Amerika van Obama voor hem te groot zijn geworden om te overbruggen en te beschrijven. Ik betreur zijn beslissing, maar gelukkig heeft hij een indrukwekkend oeuvre nagelaten om te lezen en te herlezen.”

In 2011 werd onderstaande documentaire over Roth gemaakt: Philip Roth Without Complexes, waarin de schrijver uitgebreid verhaalt over zijn werk en leven.