Spring naar de content

Ruben versus Sophie: vooral een wedstrijd tegen de ouderdom

Een 37-jarige vader van twee kinderen die het opneemt tegen een eveneens 37-jarige moeder van twee. Het is een format van BNN, onze enige echte jongerenomroep. De deelnemers zijn de heer Nicolai en mevrouw Hilbrand en het programma heet Ruben versus Sophie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

In januari werd ‘het vetste van versus’ uitgezonden, ofwel de hoogtepunten sinds 2005, toen babes Katja en Bridget voor het eerst tegen elkander ten strijde trokken. Ook dit achtste seizoen is het recept nog altijd simpel: in elke aflevering krijgen de deelnemers een opdracht (in de eerste aflevering: start een bedrijf en maak zoveel mogelijk winst), waarbij de tegenstander op de meest listige manier moet worden afgetroefd. Wie de aflevering wint krijgt een punt, wie aan het eind de meeste punten heeft is de winnaar.

Late night met Matthijs van Nieuwkerk
In de eerste aflevering die maandag werd uitgezonden nemen Ruben en Sophie het echter vooral tegen zichzelf op. Waar het 22-jarige BNN-sterretje Geraldine naïevelijk door de wereld fladdert en Spuit en Slikt dat het een lieve lust is, zit moeder Sophie inmiddels echt in een andere levensfase. Natuurlijk beheerst Hilbrand het genre, maar inmiddels heeft ze aangetoond veel meer in haar mars te hebben. Ze maakt prachtige portretten in ‘Je zal het maar zijn’ en heeft ook al geslaagde talkshowervaring opgedaan met ‘Sophie op 3’. Ze heeft het in zich om een late-night show met bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk te gaan presenteren, maar dan zal het Spuiten en Slikken-aroma dat nog om haar hangt wel moeten zijn opgetrokken.

Sophie de MILF
En dat is precies waarmee ze worstelt in ‘versus’. Auto’s wassen in Duitsland in bikini – een aantal jaar geleden had ze er geen gêne voor gekend. Maar inmiddels kost het steeds meer moeite (‘Oh, ik wil niet meer’) en een spijkerbroekje met overhemd is ook wel bloot genoeg. Het meest veelzeggende voorbeeld zien we wanneer een Surinaamse kastelein met wie Sophie net heeft staan praten “Oh, wat een lekker moedertje is dat hè” naar de camera roept als ze in haar carwash-outfit door de straat paradeert. Sophie is geen knappe vrouw meer, maar een ordinaire MILF. En ze kan er niks tegen inbrengen.

Hoewel Ruben Nicolai slechts op straat bloemen aan de man hoeft te brengen, heeft ook de oud-lama de grootst mogelijke moeite zich over zijn schaamte heen te zetten. We zien het hem nog geen minuut proberen, waarna hij besluit zijn voorraad aan een bloemenwinkel door te verkopen. Een lokale krant (?) wil ze uiteindelijk voor een prikkie overnemen om ze gratis uit te delen aan de inwoners van Düsseldorf. De bloembollen die Ruben eveneens had gekocht mag hij na smeekbedes kosteloos teruggeven aan de leverancier.

Ze bakken er kortom weinig van en doen niet hun uiterste best. Toch blijft het leuk om naar te kijken, vanwege de strijd die ze met zichzelf leveren. Alleen even de titel van het programma aanpassen en je hebt weer een nieuw tv-format.

Ruben versus Sophie is op maandag te zien op Nederland 3 om 21.30 uur