Spring naar de content

Wat u allemaal níet meemaakt

Je mist meer dan je meemaakt, Martin Bril schreef het al eens. Overal en altijd is er van alles en nog wat aan de hand en jij bent er niet bij. Natuurlijk, je zou anders stapelgek worden, maar toch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Een spits maakte een topgoal en jij zat niet in het stadion. De idyllische binnenstad van Drjnopr werd een week lang betoverd door lichtkunstenaars, maar zonder jou. Aan de oever van de Mississippi huilde een blueszanger zijn hart leeg en jij hoorde het niet.

Ik kom erop nu ik een jasje uit de kast haal en een stokoud houten knaapje in de hand heb waar allerlei verhalen aan hangen die zich buiten me om hebben afgespeeld.

Deze kleerhanger heeft al een heel leven achter de rug. Chem. Reinigen “Grashoff” Elst Tel. 679 Tapijtreinigen luidt het opschrift. Hoe oud is hij wel niet, gezien het feit dat hij geboren werd in een tijd dat ze in Elst nog driecijferige telefoonnummers hadden? Een netnummer ontbreekt, waaruit valt af te leiden dat de firma Grashoff er vanuit ging dat haar producten het dorp niet verlieten.

De kleerhanger van firma Grashoff

En toch wist een van haar kleerhangers in de loop van de decennia honderd kilometer verderop te raken. Via welke huizen, wil ik meteen weten, wie woonden daar, wat voor kleren hingen er allemaal aan dit knaapje en wat vertelden die over de dragers?

Ik googel even op Elst en Grashoff. De plaatsnaam komt zowel in Gelderland als in Utrecht voor, maar de naam Grashoff duikt alleen in het Betuwse Elst op. Beetje jammer, want in het Utrechtse Elst hebben ze een berg van 63,2 meter hoog (waarbij het decimaal nogal intrigeert) en herinneren ze zich als beroemde inwoners de adellijke Henriëtte van de Poll, ooit hofdame van koningin Emma, en Dirk van Noort, die een BN’er werd toen hij in het programma Showroom tegensprak dat er ooit mensen op de maan waren geweest. Die berg van 63,2 meter, trouwens, heet de Elsterberg en heeft naam gemaakt doordat amateurarcheologe Lot Delfin er tijdens haar dagelijkse boswandelingen met haar hond prehistorische grafheuvels ontdekte. – Het is allemaal aan me voorbijgegaan.

Pierre Kartner uit het Gelderse Elst

Anderzijds pleit voor het Gelderse Elst dat die naam volgens de geleerden afkomt van het Germaanse alhistja, wat heidens heiligdom betekent, en dat er resten van grote Romeinse tempels zijn aangetroffen, antecedenten die het dorp zowel historisch als spiritueel aanzien verlenen. Als beroemdheden wier wieg in dit Betuwse dorp stond, noemt Wikipedia Pierre Kartner en Henkie, rijinstructeur en zanger. Het moet fijn zijn op die manier bekendheid te genieten: Henkie, rijinstructeur en zanger.

Tenslotte blijkt de firma Grashoff nog steeds in Chem. Reinigen te doen. Ze huizen op de Dorpsstraat, naast Stift Juwelen en Haarmode Berty.Het is duidelijk, ik moet naar de twee Elsten. Zodra ik naar Drjnopr en de Mississippi ben geweest.

 

Onderwerpen