Spring naar de content

Zo Nederlanders, welkom in Griekenland

Wat hebben we afgelopen week beschaafd gereageerd op de als zorgpremie vermomde belastingverhoging. Natuurlijk moeten we bezuinigen. Maar dat zoiets bijna elke werkende zou moeten raken – dus niet alleen de buurman – dat kon toch niet de bedoeling zijn geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wat niet kapot is ook niet repareren
Gelukkig hebben onze leiders het maandag allemaal weer schoongepoetst. Het was sowieso geen bezuiniging maar een nivellering en dat voor een land dat qua inkomensverschillen al tientallen jaren tot de braafste kinderen in de klas behoort. Nou ja, het is geven en nemen, maar ik voorspel dat dit voor de komende jaren de laatste nivelleringsronde zal zijn geweest. Want wat niet kapot is moet je ook niet willen repareren.

Geen rellen, geen in de fik gestoken bankkantoren en geen ingegooide ruiten, zoals in Griekenland. We zijn een stuk netter dan die Grieken. Althans, dat lijkt nog even zo. En hoewel ik vind dat er met de Grieken en hun land heel veel mis is, kwam bij mij toch de vergelijking op. Wat de Grieken over zich heen krijgen is een veelvoud van waar wij nu aan proeven. En dan staat bij het ons het hele land op zijn achterste benen bij een zogenaamde harde bezuinigingsronde waarvan de Grieken er, ik schat voorzichtig, inmiddels een stuk of tien hebben gekregen. Vermenigvuldigt u dat gevoel van afgelopen week eens met tien en vraag uzelf af of u dan nog met uw handen van de keien en brandbommen kunt afblijven. En hoe dat zit met uw buurman.

Er komen meer en grotere tegenvallers
U denkt dat het een ver-van-mijn-bed-show is? Op dit moment wel en zo erg als het in Griekenland is zie ik het hier niet worden. Maar het is zeker naïef om te denken dat het bij dit bezuinigingsrondje in Nederland zal kunnen blijven. Onze economie gaat voorlopig niet groeien, uw consumentenvertrouwen kreeg vorige week zo mogelijk een nog grotere deuk, de werkloosheid zal fors verder oplopen. Er gaan meer en grotere tegenvallers komen en die begrotingsnorm van 3 procent uit het wereldvreemde Brussel, die kan niet overeind blijven.

Een land dat tegen zo’n lage – tot wel negatieve – rente kan lenen (dat kunnen we namelijk) is wel erg dom om daar, bij een inflatie van meer dan 2 procent, niet gebruik van te maken om groei te stimuleren. Bijvoorbeeld via de huizenmarkt. Of via onze consumentenbestedingen. Dan kun je nog steeds op een aantal terreinen bezuinigen, maar je volgt een tweesporenbeleid. Het voordeel van een tweepartijenkabinet is tegelijk ook het nadeel: wie gaat het eens wegsturen als ze niet al komend jaar tot andere inzichten is gekomen?

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.