Spring naar de content

‘Een vrouw is zoals je haar behandelt’

“Een vrouw is zoals je haar behandelt.” Dat hoorde ik laatst een man zeggen. De man was al op leeftijd en van het soort dat veel vrouwen in zijn leven had gekend en meegemaakt. Het klonk alsof hij dit had geconcludeerd, na jaren en jaren ervaring.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Ik geloof dat dus.

Het klinkt misschien vrouwonvriendelijk. Alsof wij vrouwen niet al zelf ‘iemand’ zijn met bepaalde, vaststaande karakters maar ons gedrag afhankelijk is van onze partner, en sterker nog: bestuurbaar door de partner. Zo simpel werkt het natuurlijk niet. Alsof je het net zo goed over een hond zou kunnen zeggen (of zeggen mensen dat ook echt over honden?): de hond is zoals hij wordt behandeld.

Simpel
De man die de zin uitsprak, bedoelde het vrij simpel. Hij had zijn vrouw liever vrolijk dan chagrijnig of boos. Als hij dingen goed uitlegde aan haar, begreep ze hem beter. Als hij vriendelijk tegen haar deed, werd ze daarvan vrolijk. En zo had hij haar het liefst dus had hij op een goede dag besloten vriendelijk tegen haar te zijn. Bijna te simpel om op te schrijven.

Vrouwen worden mooi als ze vaak te horen krijgen dat ze mooi zijn. Eerder schreef ik op deze plek dat vrouwen heus niet hun zin in seks verliezen, als mannen maar niet hun bewondering verliezen. Zeg uw vrouw af en toe: ‘Je bent de liefste, de mooiste, de opwindendste’ á la Remco Camperts Het leven is vurrukkulluk en ze is als zachte was in uw handen. De vrouw als uw self-fulfilling prophecy.

Complimentjes doen wonderen
Als u een vrouw bent die dit leest, en dit niet gelooft, kunt u het ook eens bij een andere vrouw proberen. Stel: u staat te wachten op uw cappuccino voor de koffieautomaat in de gang van uw kantoor. De vrouwelijke collega/telefoniste/leidinggevende die altijd een beetje krengig/arrogant/kortaf tegen u doet, komt aangelopen en wacht ook op een koffie uit de automaat. Doe het volgende. Bekijk haar met vriendelijke ogen en geef haar een compliment. Het is hierbij heel belangrijk dat het gemeend is, dus zoek net zo lang tot u de juiste woorden heeft gevonden. Bijvoorbeeld: “Wat had je dat laatst goed opgelost in de vergadering.”

Maar het mag een kleiner compliment zijn: “Wat zit je haar leuk vandaag.” Of: “Mooie sjaal/schoenen/ring/oorbel/tas heb je.” Ook al vindt u alle andere dingen die ze draagt lelijk, deze ene vindt u mooi. Het mag nog kleiner: “Wat een mooie kleur is dat steentje in je oorbel.” U wilt er niets voor terug, u wilt alleen haar dat oprechte compliment geven.

Hierna is de kans groot dat ze in ieder geval voor een tijdje geen kreng meer is.

Gehaaid
Stel dat deze theorie klopt, heeft de man meer invloed op zijn relatie dan we doorgaans aannemen. In Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag in het stuk van Wim de Jong ‘Gehaaide vrouwen en naïeve vrouwen’ stond dat mannen nauwelijks iets afweten van relaties laat staan er invloed op hebben, en dat vrouwen precies doen wat ze willen – met andere woorden: gehaaid zijn. Mocht de oudere heer die ik sprak gelijk hebben met zijn uitspraak, dan heeft Wim de Jong ongelijk en staan mannen niet machteloos aan de zijlijn toe te kijken wat hen overkomt.

Integendeel, dan hebben zij wel degelijk tenminste een stukje van de relatie in handen. Kijkt de vrouw nooit meer naar haar man om? Dan heeft hij waarschijnlijk ook al jaren niet meer naar haar omgekeken. Is de vrouw een bitch tegen haar man? Of totaal niet in staat haar emoties te controleren? Dan is hij misschien ook niet zo lief geweest. Zou het waar zijn? Of maak ik me nu te gemakkelijk ervan af?

Feit is dat een vrouw die gevangen zit in een slechte relatie heftig verliefd kan raken op de eerste de beste collega/buurman/loodgieter die naar haar glimlacht. Ik heb dat meerdere keren om me heen zien gebeuren. Als haar eigen man nou eens naar haar had geglimlacht, was ze dan niet voor de collega/buurman/loodgieter gevallen?

Een vrouw is zoals je haar behandelt. Wat denkt u, zou het waar zijn?