Spring naar de content

Fraude met wijn is de normaalste zaak van de wereld

Woensdag werden drie verdachten van een beleggingsfraude met wijnen uit de Bordeaux tot flinke celstraffen veroordeeld. Het ging om Bordeaux Advisery, een bedrijf dat 360 beleggers in totaal 19,4 miljoen euro aftroggelde, schermend met rendementen van 30 procent per jaar. Van die 19,4 miljoen werd 1,4 miljoen écht in wijn belegd, dat wil zeggen: er werden, in de woorden van het Openbaar Ministerie, 90.000 flessen gekocht die ‘zo slecht’ waren dat ze in een executieveiling ‘maar’ € 470.000 waard bleken. De rest van die ruim 19,4 miljoen is weg, waarschijnlijk voor altijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Bij mij is het met wijn, althans als het om de historische competitie tussen Bourgogne en Bordeaux gaat, al net als met Apple en Microsoft. Als u mij vaker leest voelt u ‘m al aankomen: ik ben voor Bourgogne en Apple. In de loop der jaren heb ik talloze flessen Bordeaux die ik als relatiegeschenk of anderszins ontving weggegeven aan vrienden en kennissen die het licht nog niet hadden gezien en aangenaam verrast waren dat ik zulke goede flessen zo maar weggaf. Mijn beste vrienden moeten het doen met mijn belofte dat ik één keer per jaar een Bordeaux zal proeven en dat doe ik ook. Maar geholpen heeft het nog altijd niet, gemiddeld vind ik het niks. Dat ligt aan mijn smaak en ik kan het niet helpen. Sinds ik als 16 – 17 jarige wekelijks een aantal uren in een wijngroothandel werkte om wat bij te verdienen, heb ik me er wel meer dan gemiddeld in verdiept. De meeste vrienden had ik ooit toen ik wijn importeerde en naar waarheid kon zeggen dat er onder mijn huis tienduizenden flessen lagen opgeslagen. Opeens kwam iedereen – en veel vaker – langs.

Maar als zestienjarige heb ik van de wijze mede-eigenaar van die wijngroothandel geleerd dat je geen verstand van wijn kunt hebben. Wat kan is dat je tot in detail weet hoe wijn wordt gemaakt. Welke dominante druivenrassen er wereldwijd zijn. Wat de ‘grote’ wijnlanden zijn. Veel meer lukt alleen maar als je streken bezoekt omdat het terroir uiteindelijk het meest bepalend is, naast de kwaliteit van de wijnmaker. En er zijn zoveel streken, dat lukt niemand.

En dus pretendeer ik geen verstand van wijn te hebben, afgezien van – misschien – mijn twee favoriete streken als Bourgogne en Barolo. Daar heb ik een beetje kijk op.

Ik kijk dan ook altijd een beetje meewarig naar veronderstelde kenners die al gorgelend, draaiend en spugend hun oordeel bepalen en daarbij tot kwalificaties komen die me eerder aan milieurampen doen denken. Wijn moet gewoon lekker zijn en het helpt als je veel probeert en uiteindelijk gewoon rood durft te drinken bij vis en wit bij rood vlees, als je dat het lekkerste vindt. Zelf doe ik dat overigens nog altijd niet maar ik ben er toe in staat als mijn smaak dat gebiedt.

Vanwaar deze inleiding bij een artikel over fraude met wijn? Omdat het nu eenmaal globaal zo in elkaar steekt als ik hierboven schets, is er een bovenmatig aantal mensen dat zich allerlei onzin over wijn laat aanleunen. Ze zijn makkelijk materiaal voor de loverboys in wijnland. Dat je er vervolgens ook nog in belegt is wel het uiterste maar u koopt, als u wijn koopt, vaak wijnen die u op allerlei manieren worden aangeprezen als iets dat ze gewoon niet zijn. Of misschien zijn ze het wel maar dan betaalt u, vanwege al die indrukwekkende kwalificaties, veel meer dan nodig is. Dat doet u bijvoorbeeld omdat ze als lezersaanbiedingen in kwaliteitskranten staan. Dan vertrouwt u kennelijk op het oordeel van de uitgever of hoofdredacteur. Van die twee categorieën heb ik er vele meegemaakt maar op verstand van wijn heb ik ze nooit kunnen betrappen. Vaak maakten ze hun sigaret uit als ze moesten proeven. Vaak proefden ze hout als dat er nooit was geweest. Wat ik maar bedoel: u bent waarschijnlijk ook al het slachtoffer geworden van fraude met wijn. Als u wijnen op basis van mooie praatjes kocht en er veel meer voor betaalde dan ze eigenlijk waard waren.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.