Spring naar de content

De unieke biodiversiteit van uw navel

Niet alleen door het knoopje, bolletje, innie, of outie onderscheidt de ene navel zich van de andere, het bevat bovendien een unieke combinatie van bacteriën. Zo blijkt uit het Belly Button Biodiversity Project dat werd opgezet om de bacteriën die in de navel voorkomen in kaart te brengen. En er bleek veel te ontdekken: er werden maar liefst 2300 verschillende soorten gevonden, waarvan er maar acht in vrijwel elke navelbiotoop voorkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Tussen de 2300 bacteriesoorten zaten nog nooit eerder ontdekte bacteriën en soorten die tot nog toe alleen in de oceaan of in Japanse bodem waren gevonden. Onderzoeker Holly Menninger noemde zichzelf dan ook met recht ‘een ontdekkingsreizigers die een nieuw stuk regenwoud ontdekt.’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het project is inmiddels afgelopen, maar als u ook de biodiversiteit van een gevoelig deel van uw lichaam in kaart wil laten brengen: het onderzoeksteam is momenteel op zoek naar vrijwilligers die de biodiversiteit van hun oksel willen laten onderzoeken.

Lees hier meer over het onderzoek naar de biodiversiteit in de navel.

Onderwerpen