Spring naar de content

Wat de vrouw fout doet

Stel dat je hogerop wilt komen (en ik geloof dat het nog steeds wel zo is dat de meeste mensen dat willen) in je werk, wat moet je dan vooral niét doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Forbes publiceerde vrijdag een lijst met de 10 Worst Communication Mistakes For Your Career: kortom alle gewoonten die je beter zo snel mogelijk kunt afleren als je succes wilt. Nu zou je denken: kat in het bakkie voor vrouwen. Als die ergens goed in zijn, volgens het cliché, is het wel communicatie. Oke, we krijgen kinderen die onze baan enorm in de weg kunnen zitten, we kunnen minder goed onderhandelen over geld en maken soms minder efficiënte beslissingen in onze carrières, misschien zijn we zelfs wel breder geïnteresseerd en minder eendimensionaal op werk of succes gericht dan (sommige) mannen. Misschien interesseert het vrouwen zelfs minder, hoeveel ze verdienen en hoeveel mensen ze onder zich hebben. Maar communicatie, dát zit toch zeker wel goed. Daarvoor draaien we onze hand niet om.

Op de lijst, samengesteld uit een onderzoek met meer dan vierduizend hoogopgeleide proefpersonen, staan de volgende tien gewoonten die je absoluut zo snel mogelijk moet afleren:

1 Racistische opmerkingen maken
2 Grappen over huidskleur maken (lijkt op de eerste)
3 Huilen
4 Onopgeleid/plat overkomen
5 Vloeken
6 Flirten
7 Krabben, kriebelen of friemelen
8 Oogcontact vermijden
9 Onduidelijk praten, lang van stof zijn
10 Giechelen en een hoge, schelle stem

Hoewel sommige van de punten niet speciaal gekoppeld kunnen worden aan geslacht, zijn een aantal typische vrouwelijk, vooral de laatste vier. Een collega-journalist merkte op over de lijst: “vrouwen kunnen het wel vergeten”. Want wij huilen sneller en giechelen meer, we hebben hogere stemmen, we houden van pulken aan korstjes en we flirten met mannelijke collega’s.

Nog slechter, schrijft Forbes zelf, doen vrouwen het op punt 9: ze kunnen niét goed beknopt en bondig praten. Als je wilt dat je boodschap duidelijk overkomt en dat het serieus wordt genomen, moet je het met weinig woorden brengen. En moet je stiltes inlassen om de woorden meer gewicht te geven in plaats van iedere stilte willen opvullen met een woord. Maar vrouwen zijn niet zo goed in stiltes, zegt het artikel, ze vullen het liefst alles op.

Aan je haar friemelen is niet goed voor je carrière

Zwakke plekken
Dus precies datgene waar we zo goed in zijn, praten, is meteen onze zwakke plek. Want we doen het te veel. En dat andere waarin we goed zijn: flirten, waarvan we dachten dat het best mocht, kunnen we ook beter zo snel mogelijk afleren. Terwijl we heus dachten dat een klein beetje geflirt ons helpt, blijkt dat het eerder wordt gezien als irritant en onserieus. En gevoelens uiten! Tot slot. Terwijl we de afgelopen decennia naarstig hebben geprobeerd mannen te leren hun gevoelens te uiten, sensibiliteit te ontwikkelen en te huilen, terwijl huilen best in is, blijkt nu ook dat huilen een reden kan zijn dat de promotie niet doorgaat.

Ik stop nu met schrijven – dit zijn wellicht alweer een tig aantal woorden te veel. Ik stop nu onmiddellijk met de gewoonte aan mijn haar te friemelen als ik even niet verder kom, ik stop met giechelen, ik zal nooit meer flirten op een werkvloer en ik kijk mensen ongeacht hun functie of formaat voortaan netjes aan. (En mocht het niet lukken, dan ga ik me wel richten op het andere lijstje: de zes communicatie-eigenschappen die je een promotie bezorgen.)