Na legalisering wordt marihuana big business in de VS
Met de winst van Barack Obama zouden we bijna vergeten dat er in veel Amerikaanse staten van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om ook over andere zaken te stemmen.
Zo werd in de staten Colorado en Washington de handel in en het gebruik van marihuana gelegaliseerd. Eerder werd dat al geprobeerd in Californië, maar die wet redde het net niet. De verwachting is dat het binnenkort wél lukt. En dat heel veel staten zullen volgen. Het geld dat ermee is gemoeid kunnen ze eenvoudigweg niet laten liggen.
War on drugs
In de VS is de discussie over de War on drugs zo langzamerhand wel op het punt dat de meerderheid ‘m verloren en zinloos vindt als het gaat om softdrugs. Toch is het niet primair dat gevoel dat de lokale overheden er toe brengt om legalisering te overwegen. Het gebruik is niet te stoppen en er blijft heel veel toegevoegde waarde hangen in het criminele circuit. Uiteindelijk, misschien zijn er onder u wel die dit uit persoonlijke ervaring weten, is het kweken niet vreselijk ingewikkeld. In Nederland is het ingewikkelder hoe uit de handen van justitie te blijven.
In de Verenigde Staten kijken overheid en bedrijfsleven nu uit naar het moment dat ook de federale wetgeving in lijn is met wat er op het niveau van staten in toenemende mate wordt besloten.
Boerenkool
Je zou kunnen zeggen dat de markt inmiddels volledig en professioneel tot bloei is gebracht door het criminele circuit, en nu is het de hoogste tijd om de winsten in andere handen te brengen. Een soort van onteigening door de staat. Het verschil tussen de straatprijs en de productiekosten -die niet veel hoger zijn dan die van, laten we weggen: boerenkool- is de reden dat het spul nu gelegaliseerd wordt. Er kunnen flinke gaten in begrotingen mee worden gedicht.
Aanpassing van de federale wetten kan nog wel even duren en dat betekent dat we voorlopig nog geen commercials tijdens de Superbowl zullen zien. In Washington DC tellen immers ook de stemmen van ultraconservatieve staten die niks moeten hebben van deze nieuwlichterij. Aan de andere kant weten we dat als ergens het handelsaspect zal prevaleren, dat in het land van de onbegrensde mogelijkheden is. Uiteindelijk is dat zelfs goed nieuws voor Bill Clinton. Die kan dan eindelijk inhaleren.
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.