Spring naar de content

De Grieken en wat we allemaal niet mogen weten

Begin juni had het er moeten zijn, die 31,5 miljard die Griekenland zou krijgen als tranche van het zoveelste steunpakket. Om het te ontvangen moesten ze wel serieus werk maken van de afspraken die werden gemaakt met Europa, de Trojka en het IMF.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Omdat het toch ook ons geld is dat er naar toe gaat, zou ik willen pleiten voor de transparantie die politici van anderen verwachten, maar kennelijk niet van zichzelf. Nu er in Nederland mede bezuinigingen nodig zijn omdat we maar geld blijven wegbrengen naar dat prachtland, is enige verantwoording aan u en mij wel op zijn plaats.

Nul transparantie
Waar staan, in voor burgers begrijpelijke taal, die afspraken? En waar is, van maand tot maand, de voortgang. Ons CBS kan ook elke maand betrouwbaar rapporteren over van alles en nog wat, in ons land. En ik weet dat een delegatie van het CBS in Griekenland is geweest om een beetje te helpen bij het opzetten van een betrouwbaar statistisch programma. Dat kunnen die Grieken wel gebruiken, het begon immers allemaal met vervalste informatie; daardoor kon Griekenland toetreden tot de EU.

Er wordt nogal mistig gedaan over hoe die afspraken lopen. Welk geld tegenover welke prestaties staat. En vooral: hoe staat het met die prestaties? Waarom mogen wij dat niet gewoon weten?

Soms lijkt er weinig verschil te zijn met Bernie Madoff

Elf uur vergaderen zonder resultaat
Er is heel veel dat we niet mogen weten. Anders kun je niet op dinsdag aan een overleg beginnen dat uiteindelijk elf uur zal duren, zonder resultaat. Het is inmiddels niet meer Griekenland tegen de rest, het land ziet kans om Europa en IMF tegen elkaar uit te spelen als het om de beste aanpak gaat. Volgende week gaan ze weer verder. Wat kan er in een week veranderd zijn?

Intussen improviseren ze er flink op los. Zo moest Griekenland vorige week een paar miljard aflossen die ze niet had. Niet getreurd: er werd een obligatielening uitgeschreven die helemaal werd overgenomen door de Griekse banken. Wat zegt u: die hebben dat geld ook niet? Klopt, maar ze konden die obligaties weer belenen bij de Europese Centrale Bank, die heeft speciaal voor Griekenland een work around gemaakt. Soms zie ik echt het verschil niet met Bernie Madoff.

Wat we wel weten
Voor een beetje weten we het wel. Om hoeveel geld het gaat bijvoorbeeld. Het is inmiddels niet meer 31,5 miljard maar ergens rond de 44 miljard. Waarom dat zo is, daar moeten wij helemaal niet over willen nadenken. De Grieken zijn internationale steun inmiddels als een vorm van salaris gaan zien, ze menen er recht op te hebben.

Nu ja, als we ze dan toch min of meer in dienst blijken te hebben, dan is een functioneringsgesprek van tijd tot tijd toch wel het minste.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.