Spring naar de content

Elke crisis is binnenkort over. Ad Melkert is terug

‘Wat je ook van Ad mag vinden, hij is een redelijk briljante man. Een gedreven, ideologisch scherpe sociaaldemocraat die goed thuis is in de internationale politiek. Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Aldus Hans Spekman, voorzitter van de PvdA, over Ad Melkert die zojuist is aangesteld als voorzitter van een naar Melkert-zelf vernoemde commissie die de internationale crisis gaat oplossen. Het zijn heel grote woorden en het doet vermoeden dat we als Nederland betrokken zijn geraakt bij de schuldencrisis omdat Melkert al die tijd in het buitenland zat, weggestuurd na het Fortuyn-debacle. Dat hadden we niet moeten doen, we hadden Ad hier hard nodig.

Hulpje van een marktkoopman
Dit is de Spekman die nivelleren een feest noemde omdat hij graag niet bestaande problemen oplost. Zeker nu Nederland in Europa behoort tot de meest beschaafde landen als het gaat om inkomensverschillen. Omdat Spekman op dit onderwerp flink scoorde in het Regeerakkoord wordt ons land nu te klein, en zoekt hij een wereldpodium waarvoor hij de werkloze maar immer ambitieuze Ad Melkert heeft gevonden.

Fortuyn (l) en Melkert, geen twee handen op één buik

Al op zijn achttiende was Melkert politiek actief in de jongerenafdeling van de PPR. Voor zover hij kennis heeft van en ervaring met een gemiddeld mensenleven, vallen we terug op zijn in zijn CV genoemde bijbaantje als hulp van een marktkoopman in groenten te Gouda. Vandaar ging het in één rechte lijn hosanna met zijn politieke carrière, de PPR ging op in GroenLinks maar Ad stapte over naar de PvdA. En daar stapte hij op de mijn die Pim Fortuyn heette.

Carrière-politicus
Melkert is een 100 procent carrière-politicus, ik kan er niks anders van maken. Na Fortuyn belandde hij bij de Wereldbank alwaar hij vooral bekendheid kreeg als voorzitter van de ethische commissie die de facto de handen in de zakken hield toen president Paul D. Wolfowitz zijn vriendin een salarisverhoging gaf van zo’n 47.000,- dollar. Na de Wereldbank werd het de Verenigde Naties, waar hij een paar jaar onderdirecteur was van het Ontwikkelingsprogramma om uiteindelijk speciaal afgevaardigde te worden in Irak.

En toen werd het stil. Tot het telefoontje van Spekman. Of was het andersom. Bij Ad zou ik dat zeker niet uitsluiten. De PvdA is terug, heeft goed gescoord in het Regeerakkoord, er is momentum.

Eerlijk gezegd denk ik dat we in Europa geen gebrek hebben aan politici die voor veronderstelde problemen oplossingen bedenken. We zitten er dagelijks middenin, in die politieke oplossingen en het zal aan mij liggen maar ik zie het grotere plaatje maar niet.

Daarom komt Ad Melkert als geroepen. En hopelijk nog net niet te laat. Ik denk wel dat zijn in Irak opgedane ervaring hem het meest van pas gaat komen. It’s dirty out there.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.