Spring naar de content

Negentien wielrenners bekennen: 'We slikten bij het leven, man'

In navolging van de fascinerende enquête van het Algemeen Dagblad – waarin vijftig Nederlandse wielrenners die in de dopingjaren 1995-2006 professional waren allemaal de vraag kregen voorgelegd of zij ooit doping gebruikt hadden – presenteert HP/De Tijd nu: de renners die het net niet tot in het AD haalden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Arno de Bruin (in 1996 bijna prof bij MTV): "Ja joh, geslikt bij het leven man. En iedereen hè, de hele bliksemse boel. Het was een zootje hoor, in die jaren. Hele apotheken gingen erdoorheen. Wat ik nu doe? Ik verhuis piano’s. Of ik daar doping voor nodig heb? Bij die vraag voel ik me heel ongemakkelijk."

Bob Zeldenrust (1994-1997 prof bij de Vlaamse Fabriekse-formatie): "Doping? Wat dacht jij dan? Is toch heerlijk?"

Freddy de Peuter (in 2000 stagiair bij Palstropp-Collmans): "Als konijnen, meneer. Oh, over doping? Ja, dat ook."

Mourad ‘De Vlo’ Bachour (2004-2006, prof bij Robanbak): "On the record: geen commentaar. Off the record: ja."

Mickey van de Boogaard (1994-2007, prof bij verschillende ploegen): "Ik vind dit echt een belachelijke vraag. Natuurlijk!"

Barry de Vries (wilde van 1994-1998 dolgraag prof worden): "Het kwam niet eens in mijn hoofd op om het niet te doen."

Milano van den Akker (2000-2003, prof bij Robanbak): "Ik heb het wel eens gedaan, maar echt hard ging ik er niet van fietsen. Wel heb ik in die periode hele gave schilderijen gemaakt, die zijn te koop op mijn website."

Fabian Jager (2000-2005, prof bij Robanbak): "We hoeven elkaar geen mietje te noemen. Wat ik daarmee bedoel? Ik bedoel dat het niet nodig is om elkaar mietje te noemen. Zelfs als we mietjes zouden zijn. Wat we niet zijn. Snap je?"

Bart Deckers (1998-2002 prof bij Maartens Jacuzzi’s): "Een waardeloze en oneerlijke vraag dit. Je dwingt mensen bijna om eerlijk te zijn, sorry hoor. Is dat nou een goeie vraag? Is dat nou nodig?"

Bono van Groen (in 1997, 1998 en 1999 stagiair bij Robanbak): "Weet je dat jullie de eerste zijn die mij dit recht voor z’n raap vragen? Het antwoord is: alleen in de weekends."

Alfred Krant (profambities van 1993-1999): "Een pijnlijke vraag, jullie dwingen me haast om eerlijk te zijn. Ik zat in die periode een beetje krap bij kas, vanwege al dat reizen en reparaties aan de fiets en de contributie voor de bond en zo."

Daniel van Konijnenburg (1995-2007 prof bij Robanbak): "Nu al die renners steeds maar ontkennen, gelooft niemand me als ik zeg dat ik gebruikt heb. Daarom zeg ik maar niks."

Karel van ’t Zand (januari 1999 – oktober 1999 prof bij Robanbak): "Toen ik begon met fietsen, zei ik tegen mezelf: wanneer de kans komt, pak ik ‘m. Dan pomp ik me helemaal vol met alles wat God verboden heeft. Helaas kwam die kans nooit."

Ferry de la Rive Box (2001-2006 prof bij Collmans-Palstropp): "Jullie journalisten zeggen allemaal dat iedereen in mijn tijd gebruikte. Moet ik dan zeggen dat ik ook gebruikte? Dat lijkt me niet zinvol. Vul de rest zelf maar in."

Julian van Scheppingen (2001-2002 prof bij De Vries Autolakschade-Shimano-Kantoorboekhandel Van Scheppingen): "Hoe werkt dat nou? Moet ik mijn verdiende salaris inleveren als ik ‘ja’ zeg? Nee? Echt niet? Oké, dan wel. Wagonladingen tegelijk, meneer."

Ted ’t Hart (stopte in 1996 wegens het dopingprobleem): "Mijn verhaal is destijds verkeerd in de pers gekomen. Ik stopte niet vanwege Het Dopingprobleem, maar vanwege mijn probleem met doping. M’n lichaam kon er niet tegen, een of andere lullige allergie. Ja, ik ga niet clean zitten te rijden, daar bedankt ondergetekende feestelijk voor."

Hans Gerbrandy (in 2006 stagiair bij Robanbak): "Ik keek soms wel eens bij anderen naar binnen op de hotelkamer. Die jongens deden helemaal niets! Dat is toch ongelooflijk. Je hoorde dat al snel in de wandelgangen: die of die doet helemaal niets. Nou, het spijt me, maar zo wil ik mijn sport niet bedrijven, daarvoor neem ik het allemaal net iets te serieus."

Henk Barendregt (1997-2002 prof bij VTM): "Of er een waarheidscommissie moet komen? Moet ik daar echt eerlijk op antwoorden?"

Federico van Zanten (1999-2004 prof bij MTV): "De anderen niet. Ik wel. Sorry."

Onderwerpen