Wordt SNS Reaal gered door de Fransen?
Misschien ga ik vandaag toch maar een gokje wagen met het aandeel SNS Reaal. Woensdag werd bekend dat de Franse bank BNP Paribas een stembelang in SNS houdt van ruim 5 procent. En daarom moest het belang worden aangemeld. Ze bouwden het al eerder op, op wat de afgelopen weken de bodem van de markt is geweest. Beleggers waren woensdag dolblij met het nieuws, ze zetten het aandeel 7,8 procent hoger. Nu is 7,8 procent nog altijd een centenkwestie, het aandeel deed bij het sluiten van de markt net geen €1,04.
Ik schreef al enkele malen over SNS en ik schetste geen blije vergezichten. Hoewel: ik ging er steeds vanuit dat de bank zo nodig uiteindelijk door de overheid zal worden gered. De bank moet volgend jaar zo’n 800 miljoen aan ontvangen staatssteun terug betalen en dat kan ze niet. Sindsdien gaan er geruchten dat de Nederlandse staat het bedrag misschien wel in aandelen zal omzetten. Dat betekent een enorme verwatering maar die is door de markt al aardig ingeprijsd.
Van het ABN Amro-scenario zal Nederland hebben geleerd dat nationaliseren één ding is, maar je geld er via een beursgang weer uitkrijgen, dat is iets heel anders. Het zit er voor ABN Amro voorlopig niet in en als het wel gebeurt zal het verlies genomen moeten worden.
Het zou dus zo gek nog niet zijn om de staat én grootaandeelhouder te maken én de beursnotering te behouden. Als er dan ook nog een oplossing kan worden gevonden voor de rampenportefeuille in onroerend goed, een majeur deel van het voormalige Bouwfonds, dan heeft SNS alles in zich om een bank te worden zoals we ‘m zo langzamerhand graag zouden zien: gewoon netjes spaargeld ophalen en winstgevend uitzetten in woninghypotheken en kredieten voor het MKB. Hoe moeilijk is het?
Een laatste afwaardering op het onroerend goed kan SNS er veel makkelijker bij hebben als de staat die 800 miljoen heeft omgezet in aandelen en dus eigen vermogen. En misschien dan nog een kleine emissie die wordt gegarandeerd door die Fransen? De Zweedse geschiedenis leert dat het apart zetten van afgewaardeerd onroerend goed – dat deden ze daar in de jaren ’90 – uiteindelijk, bij een geleidelijke verkoop in een verbeterde markt, toch nog tot stille reserves kan leiden. Zie hier, misschien perspectief voor een zelfstandig SNS?
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.