De pure passie voor de voetbalcultuur

Zondag is het zover. Dan spelen de Kidderminster Harriers om 15:00 thuis tegen Wrexham. Eén man, ergens in Tilburg, zal rond vijven het Internet op gaan, op zoek naar de uitslag.

Een tijdje geleden las ik het boek Het Bamischandaal van de schrijver P.F. Thomése. Het verhaal van de roman is snel verteld: twee Tilburgse vrienden gaan in Sjanghai op zoek naar hun derde makker, J. Kessels, die zichzelf op een onbewaakt moment in de armen van het meisje van de afhaalchinees heeft gestort.

Ik moest aan J. Kessels en zijn maten (Peer Sonnemans uit de Sigaarstraat en de schrijver P.F. Thomése) denken toen ik stuitte op een van de mooiste weblogs die ik in lange tijd las: Doing the 116.

De schrijver van Doing the 116 heet Joris. Joris komt uit Tilburg en houdt van Willem II – evenals Peer Sonnemans uit Het Bamischandaal. En net als Peer (‘Iedereen in Breda is homo’) heeft Doing the 116 een vrij uitgesproken mening over supporters van NAC: ‘De eerste helft wilden we op de tribune achter de goal staan i.v.m. de foto’s. Daar deden we een walgelijke ontdekking: er bleken naccers te zijn.’

Hobby
Doing the 116 is een ode aan de sport – NAC uitgezonderd. Het weblog is het verslag van een schijnbaar volkomen uit de hand gelopen hobby, die eruit bestaat zoveel mogelijk stadions in alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk (maar ook België en Duitsland worden aangedaan) te bezoeken. Die visites worden in geuren en kleuren beschreven, inclusief een wedstrijdverslag, een recensie van de plaatselijke pub en de schitterendste foto’s.

Doing the 116 doet denken aan de fotoboeken van Hans van der Meer, maar meer nog dan diens schilderachtige platen van afgelegen trapveldjes over de hele wereld, bewijst Doing the 116 dat het voetbal uit het zwartwittijdperk nog leeft. Sterker nog, het is overal om ons heen, als je er maar oog voor hebt.

Neem het stuk over een wedstrijd uit de voorrondes van de Sussex County Cup: Littlehampton Town tegen East Preston. Het begint al goed: met een mea culpa voor het niet kennen van de club East Preston. Een schande, vindt Doing the 116, want ze staan los aan kop in de Sussex County League Division Two, het tiende niveau in Engeland.
‘Blijkbaar is het een goede ploeg.’

Terug in de tijd
Wat volgt, is een reis terug in de tijd. Wie gelooft dat ze het bij Midsomer Murders bont maken met de knulligheid van de Engelse countryside: de werkelijkheid blijkt nog veel wonderbaarlijker. Zo bestaat Mill Road, het stadion van de thuisploeg, uit een minuscule tribune – een soort overdekte bank eigenlijk – en een schuur. Wel heeft de club dan weer een petanquebaan, volgens Doing the 116 zegt geen enkele club ter wereld dat Littlehampton Town na.

Wie op Mill Road naar het voetballen gaat, kan overdag Arundel Castle op een berg zien liggen. ‘Een enorm geil uitzicht’, aldus Doing the 116. Helaas betreft de Sussex County Cup-match een avondwedstrijd en is het kasteel niet verlicht.

Toch is het meer dan de moeite om nog eens een bezoekje aan Arundel te brengen, en niet alleen voor het kasteel: in The Red Lion, de plaatselijke pub, staan drie aantrekkelijke serveersters achter de tap bevallig te wezen: ‘Wie zegt nog nooit een mooie vrouw in Engeland gezien te hebben, raad ik aan om naar Arundel te gaan.’

Het zijn deze en andere citaten die me steeds weer doen verlangen naar het gezelschap van P.F. Thomése en Peer Sonnemans, op een homofietstour in Sjanghai. Of beter nog: het gezelschap van J. Kessels, in een auto op weg naar Hamburg, om een wedstrijd van de FC Sankt Pauli te gaan bekijken (J. Kessels the Novel, 2009).

Vuig, hard, humoristisch
De melancholie van Doing the 116 is niet koket, het is geen biedermeierpoezie, geen valse romantiek van afbladderende verf en lauwe koffie in plastic bekertjes. De stukken zijn schitterend vuig, hard, humoristisch, maar altijd met een schuin oog naar al het prachtigs dat zich ver buiten het bereik van de Champions League afspeelt.

Maar bovenal is Doing the 116 een real-life J. Kessels-verhaal. Neem deze scene, de inleiding van een bezoek aan de wedstrijd Verbroedering Geel – Lierse SK:

“Samen met SuperJohn en Ad-cafe, die al flink had zitten spammen op de Geelse gastenboeken, vertrokken we richting Belgenland. Ad-cafe genoot nog even van een van de mooiste gebouwen van Tilburg (apotheek St. Joris) en overwoog om te verhuizen vanuit dat walgelijke en erg lelijke Eindhoven naar deze pittoreske stad. SuperJohn stond dit niet aan en hij zette zijn radio weer eens op hard.”

Ik zet mijn geld morgen op Kidderminster. Maar Wrexham mag ook winnen; het is me om het ontroerende even.

Reageer op artikel:
De pure passie voor de voetbalcultuur
Sluiten