Spring naar de content

Rijden op olie. Of rijden mét olie?

Eind 2009 verraste superbelegger vriend en vijand met een knockout-bod op de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe. Hij legde 26 miljard dollar neer. Het was een voorlopig hoogtepunt in een ketting van kleinere aankopen die hij de jaren ervoor al deed, hij gelooft veel meer in de oude economie dan in de nieuwe. Die laatste snapt hij meestal niet en daarom voldoen investeringen in ICT en Internet niet aan zijn belangrijkste criterium.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

BNSF was op dat moment al de grootste in de Verenigde Staten maar Buffett gokte op verdere groei door de toename in het transport van kolen. Dat bleek. En toen Barack Obama in 2011 de aanleg van een pijpleiding vanuit Canada, voor het transport van olie, verbood, was het al weer het spoor dat overbleef als goed alternatief.

Nu, met de opkomst van schalieolie en -gas zit Buffett helemaal aan de goede kant van welke deal dan ook. Zo worden er in North Dakota op dit moment 700.000 vaten olie per dag gewonnen, tegen nog geen 90.000 in 2005. Ook in andere Amerikaanse staten is er sprake van een waar oliebonanza dankzij de nieuwe winningsmethoden.

Er is één probleem. Deze nieuwe oliegebieden hebben grote moeite met transport, die vindt grotendeels per truck plaats en dat is kostbaar en traag. Het maakt dat de nieuwe oliebaronnen tot wel 27 dollar korting per vat moeten geven vergeleken met Texaanse olie waarvoor er wel pijpleidingen zijn aangelegd, destijds. Die 27 dollar dekt de hogere transportkosten. En dat lokt Buffett die nu een uitbreiding van de capaciteit van zijn spoornetwerk aankondigt met wel één miljoen vaten olie per dag, voor transport vanuit de nieuwe gebieden. Want 27 dollar per vat per dag, dat is een leuk bedrag om te verdelen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

 

Onderwerpen