Spring naar de content

Help mee digitale boeven vangen!

Mijn vrienden bij ReplaceDirect hebben uw hulp nodig. Vrienden? Ja, want nadat ik ze op deze plek erg kritisch heb benaderd ging het roer om. Ze gaan niet alleen beter met beveiliging om, maar nemen zelfs het voortouw in de industrie. Nu vragen ze uw hulp bij het opsporen van criminelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Begin dit jaar werd er bij de webwinkel ingebroken en werden klantgegevens ontfutseld die misbruikt worden voor oplichtingspraktijken. En het houdt niet op, ook nu is er een aanval bezig.

Paypal
Het bedrijf achter ReplaceDirect benaderde me om aandacht te vragen voor de nieuwste aanval. Criminelen hebben een nep Paypal-website gemaakt en vragen via een mail klanten in te loggen op de oplichterswebsite. Trapt u erin dan krijgen ze uw inlognaam en wachtwoord voor Paypal en daarmee kunnen ze u beroven. Phishing heet dat.

 
(De phishing-actie richt zich ook op Duitsland)

ReplaceDirect spant zich in om de website van internet te krijgen en zo deze aanval te stoppen. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Daarom is het advies extra goed op te letten. Zoals u op de screenshot kunt zien, is de website van Paypal bijna niet van echt te onderscheiden.

 

Alleen de adresbalk toont een heel ander adres:

U moet dus waakzaam zijn. Ondertussen doet ReplaceDirect actief onderzoek naar het misbruik van de gegevens en wordt u verzocht eventueel ontvangen oplichtersmailtjes door te sturen naar [email protected]. Zo helpt u het onderzoek en mogelijk het achterhalen van de daders. Want zolang die niet gepakt zijn, lopen we elke dag risico.

Een mooi voorbeeld
Bovenstaand verzoek is uitzonderlijk, want ik ken geen webwinkel in Nederland die op deze manier de gevolgen van een hack tot een minimum probeert te beperken. Waar ReplaceDirect eerder dit jaar nog het slachtoffer was van een hack, heeft het inmiddels de ambitie om de veiligste webshop van Europa te worden. Grote stappen zijn al gezet en het bedrijf voldoet inmiddels aan lastig te behalen standaarden voor beveiliging. Een mooi voorbeeld hoe een bedrijf in korte tijd lering kan trekken uit zijn fouten, en uw veiligheid serieus neemt!

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.