Spring naar de content

Armworstelen: De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau

Het nieuws sloeg maandag in als een bom: De Nederlandsche Bank maakte bekend dat de Nederlandse economie in 2013 zal krimpen. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie verslechteren snel, zo heet het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wat voor mij als een verrassing komt is dat dit een verrassing is. Op 16 november j.l. schreef ik hier al, onder de kop: Economische groei in 2013? Vergeet het maar:

Eigenlijk ben ik er op dit moment het meest in geïnteresseerd of het CPB überhaupt nog economische groei durft te voorspellen. Want ik zou niet weten waar die vandaan moet komen, trends – en die zijn gewoon allemaal neerwaarts – buig je niet zo maar om en al helemaal niet als je niets doet, zoals deze regering, om groei te stimuleren. Dingen groeien niet vanzelf. De werkloosheid neemt voorlopig nog toe, onze export krimpt, althans als het om eigen product gaat.

Waarom kon ik dat schrijven – en eigenlijk al eerder op 14 augustus j.l.? Moet je daar zo briljant voor zijn dat je die dingen kennelijk eerder ziet dan de DNB en CPB? Helemaal niet, je hoeft alleen maar wat tijd te steken in de voor iedereen openbare cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandelijks publiceert. Doe je dat, dan kunnen de kwartaalcijfers over de economische groei (zo heten ze, echt) niet verbazen, je ziet het al lang aan komen. Cijfers over export, consumentenbestedingen, consumentenvertrouwen, de huizenmarkt: ze zijn er allemaal. En voortdurend.

CPB-directeur Coen Teulings

Andershalf procent verschil is enorm
Zelfs wie vandaag de site van het Centraal Planbureau bezoekt treft daar een prognose voor de economische groei in 2013 aan van driekwart procent. De Nederlandsche Bank voorspelt een negatieve groei van driekwart procent, een verschil van anderhalf procent en dat is in termen van groei gigantisch.

Toch heeft het CPB op haar eigen basis het begrotingsakkoord van Rutte-II doorgerekend, tegen beter weten in. Hoe kan het dat onze topeconomen zó van mening verschillen terwijl de onderliggende data duidelijk zijn?

Het zou CPB-directeur Coen Teulings, die doorlopend de pers zoekt met allerlei proefballonnetjes die ver buiten zijn competentie vallen, sieren als hij ook op zijn eigen terrein wakker wordt. En bevestigt wat we allemaal al lang weten.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.