Spring naar de content

Dat ‘punt 2’ gaat Dijsselbloem niet redden

Woensdag waren de ministers van Financiën van Europa bijeen om te spreken over het bankentoezicht. Dat is er nu niet, althans niet op Europees niveau, maar het moet er wel komen. Waarom eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In Nederland, maar ook in andere landen, berust het toezicht op de in het land opererende banken bij de centrale bank, bij ons dus De Nederlandsche Bank. Hoewel: remember Icesave? DNB had al niet veel om handen sinds heel veel taken bij de Europese Centrale Bank belandden. En als het dan straks zo is dat ze ook niet meer over de banken gaan, dan kan wat mij betreft het Paleis voor Volksvlijt herbouwd worden op het Frederiksplein in Amsterdam. Want dat – voor dit moment – dan overblijvende toezicht op de pensioenen en verzekeringen, dat heb ik dan ook liever weg. Zo briljant was het allemaal niet. In elk geval kan het in een veel kleiner gebouw, er staat genoeg leeg.

Dat overleg van gisteren was ter voorbereiding op een topje dat er donderdag en vrijdag weer plaats vindt van onze leiders. Die gaan dan afspraken maken over het bankentoezicht én de verdere uitbouw – of zo u wilt: wederopbouw – van Europa.

Het pand aan het Frederiksplein kan tegen de vlakte.

We zouden het bijna vergeten maar het bankentoezicht moest er komen als workaround voor de Spaanse bankenproblematiek. De Spaanse banken stonden en staan zwaar onder water, daar zou naar verluidt wel 200 miljard bij moeten. Dat zou normaal vanuit Europa hebben gekund – de toezegging is er ook – maar dan telt het op bij de Spaanse staatsschuld en die moet in omvang terug, niet toenemen. Zou er nu sprake zijn van een Europees bankentoezicht, dan kan steun voor de Spaanse banken met een omweg worden verleend zonder de Spaanse schuld te verhogen. Er is een hoop creativiteit lately.

En een hoop gezever want de een wil het zus en de ander zo. Eigenlijk willen de grote landen geen van alle toezicht op al hun banken. En dus komt er nu een compromis: alleen banken met een balanstotaal vanaf 30 miljard vallen er straks onder. Dat was niet de inzet van onze nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dus die haastte zich woensdag om zijn ‘punt 2’ te benadrukken. Hij zou alleen instemmen met die ondergrens van 30 miljard als het toch ook mogelijk zou zijn voor de toezichthouder om in te grijpen bij elke bank als er een vermoeden van rotzooi is. Gezien de slotverklaring woensdag lijkt het erop dat Nederland zijn punt 2 gaat scoren.

Handhaven zal straks het echte probleem zijn. Want die 30 miljard komt uit Duitsland. Er gaan hardnekkige geruchten dat, net als de Spaanse kleinere regionale banken, de Duitse Sparkassen al jarenlang technisch failliet zijn en met kunstgrepen direct en indirect door de Duitse overheid overeind gehouden worden. Die zouden dan ogenblikkelijk onderworpen moeten worden aan ‘punt 2’. Ziet u het gebeuren? Nederland – Duitsland? In Europa? En Nederland wint?

Waarschijnlijk gaat het helemaal nooit zo ver komen. Want zelfs van de besproken ingangsdatum van 1 april 2014 werd gisteren al voorzichtig afstand genomen. Dat zou best wel eens (veel) later kunnen worden. Wie dat zei? De Duitse minister van Financiën Schäuble.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of neem een abonnement op onze nieuwsbrief!