
Seks in uw schimmelkaas
Gaat u vanavond met een goed glas wijn beginnen aan een lekker Frans kaasje? Of krijgt u juist braakneigingen van alleen al de geur van een stukje brie, camembert of nog erger: blauwe kaas? Het wordt er waarschijnlijk niet beter op als u weet wat zich allemaal in uw schimmelkaasje afspeelt.
Tot voor kort ging men ervan uit dat de meeste schimmels zich vermenigvuldigden zonder daarbij seks te hebben, maar recent onderzoek van schimmel- en kaaswetenschappers toont aan dat er waarschijnlijk meer aan de hand is.
Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!
Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.
Kies een lidmaatschapOp dit moment is (nog) niet met zekerheid vast te stellen dat er gesekst wordt in uw schimmelkaasje, maar dat alle ‘ingrediënten’ voor vermenigvuldiging via seks aanwezig zijn in de penicillum roqueforti die recentelijk is onderzocht door Franse biologen staat buiten twijfel. Bovendien zijn er DNA-veranderingen geconstateerd in de schimmels, en hoe die tot stand zijn gekomen…? De onderzoekers spreken van ‘indirect bewijs‘ en de zoektocht gaat door.
Bon appetit!
