Spring naar de content

Het nieuwe dagboek: film elke dag een seconde met je smartphone

Het ouderwetse handgeschreven dagboek is passé, de digital native doet op een heel andere manier verslag van zijn jaar. Althans, als het aan de in New York wonende Cesar Kuriyama ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Hij startte het project “One Second Everyday”, waarin hij elke dag een seconde van zijn leven opneemt via zijn mobiele telefoon. Gewoon één seconde van een bezoek aan de supermarkt, het bezoeken van familie of vrienden, of van jezelf achter de computer. Een los beeld zegt weinig, maar door 365 seconden achter elkaar te monteren ontstaat een mooi overzicht van een levensjaar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kuriyama begon zelf te filmen op zijn dertigste verjaardag, en heeft al een eerste jaaroverzicht online staan. Op zijn veertigste zal hij een uur film hebben over zijn jaren als dertiger, als hij tachtig is een aangesloten vijf uur video van elke dag in zijn leven. Volgens Kuriyama kan een foto of dagboek niet concurreren met video, omdat je geen beweging ziet, geen geluid hoort. De herinnering wordt tastbaarder als je het echt kunt terugzien. Bovendien zorgde het ervoor dat Kuriyama bewuster ging leven, omdat hij zich door het filmen van die ene seconde realiseerde dat veel dagen uit niet veel meer bestonden dan de dagelijkse routine.

Inmiddels werkt Kuriyama aan een app waarmee je de dagelijkse filmpjes makkelijk kunt opnemen en opslaan, waarvoor hij via crowdfunding financiering zoekt.

Wat ons betreft is het wel een dagboek, een persoonlijk inkijkje dat ook vooral voor jezelf is bedoeld en wellicht wat naaste familie en vrienden. Want een jaar in het leven van Kuriyama, daar kunnen wij op basis van deze video geen touw aan vastknopen:

Onderwerpen