Spring naar de content

Nazi-kerstkaart 71 jaar later bezorgd

Iedereen wil weleens een daad stellen, zeker in tijden van oorlog. Zo ook de jeugd van  het Britse eiland Jersey dat in 1941 bezet was door Nazi-Duitsland. En dus besloten ze de kerstpost van hun bezetters te stelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

In 2006 kwamen de kaarten bovendrijven en nu de inhoud is vastgelegd in de historische archieven, zijn ze dit jaar doorgezonden naar hun beoogde ontvangers in Duitsland. 86 boodschappen in totaal, die er dus zeven decennia over doen om hun bestemming te bereiken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En nog komen sommige kaarten niet aan. De ontvangers wijzen de bejaarde kerstberichten af omdat ze bang zijn daarmee de affiniteit van hun familieleden of buren met de nazi’s te onthullen. Toch een droef lot voor een kerstwens die reeds zo lang onderweg is.

Hier vindt u de inhoud van een van de soldatenschrijfsels.