Spring naar de content

Goede voornemens, een zinloos en frustrerend tijdverdrijf

Als u nog van plan was goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar, kunt u die beter beperken tot één: neem u voor nooit meer goede voornemens te maken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Het is een zinloos en frustrerend tijdverdrijf. Ik denk dat ik me al met al wel 28 keer heb ingeprent op een bepaalde datum toch echt met roken te stoppen. Maar 27 keer lagen de vrome intenties binnen de kortste keren in duigen, met alle wroeging vandien. Net zo ging het met plannen om vanaf 1 januari gezonder te gaan leven en vaker naar het filmhuis te gaan en veel belangrijke romans te lezen: tussen droom en daad groeide gemakzucht, gevolgd door een bezwaard gemoed.

Bezwering met ingebakken teleurstelling
Met behulp van goede voornemens proberen we onszelf te overstijgen. We porren ons betere ik in de zij en moedigen het aan dat het heus kan, verstandig leven, werkelijk waar, vanaf 1 januari zul je het zien: weg met die sigaret en de whisky en die taillemaat. En op 2 januari of wat later vallen we onszelf doorgaans tegen. Het goede voornemen is een bezwering met ingebakken teleurstelling.

Als u wilt ophouden met roken, rook dan met volle aandacht nog één sigaret en stop. U wilt weer een ouderwetse boekenlezer worden? Begin zo dadelijk nog met de bovenste roman van uw stapeltje ongelezen titels. En vindt u het tijd worden meer te gaan bewegen, trek dan uw jas aan en wandel. U maakt op die manier kans spontaan plezier te krijgen in de abstinentie, het lezen of de beweging. En mocht u terugvallen in uw zwaktes, dan houdt u er niet het schuldgevoel van een verbroken belofte aan over.

Onvoorspelbaarheid van de toekomst
Behalve tegen onze luiheid, leggen goede voornemens het meestal ook af tegen de onvoorspelbaarheid van de toekomst. Ik ken iemand die het stellige plan had in het nieuwe jaar op zijn gezondheid te zullen letten en die halverwege dat jaar kanker kreeg. Op oudejaarsnacht nemen nemen allerlei mensen zich voor aan een topjaar te beginnen, terwijl er waarschijnlijk iemand zal verongelukken, een ander een miserabele ziekte zal krijgen en een derde zijn baan in rook ziet opgaan. Anderszins kan ook een prijs in de loterij of de komst van een nieuwe verloofde het leven een andere wending dan gepland geven.

Vanwege al die ongewisheid sturen we elkaar rond deze tijd maar de beste wensen toe: hopelijk zit het u en ons een beetje mee komend jaar.