Spring naar de content

Laat kopers van vuurwerk hun stemrecht inleveren

Ja, hallo, met het vuurwerkmeldpunt? Ik wil graag melden dat ik geen vuurwerkoverlast heb. Dat lijkt me veel vermeldenswaardiger, géén overlast, aangezien jullie binnen een week bijna zestigduizend klachten van vuurwerkoverlastslachtoffers genoteerd hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marijn de Vries

Hoe het kan dat ik geen overlast heb? Goede vraag. Ik ben niet in Nederland. Ik ben in Spanje, in Girona om precies te zijn. Geen knal gehoord nog, nee. Zelfs al is het oudjaarsdag. Oké, ik mis de salvo’s van de melkbussen wel een beetje. Wat zegt u, mevrouw van GroenLinks? Dat doen ze op het platteland. Ja, met melkbussen. Die laten ze ontploffen en dat klinkt dan alsof er ergens op de vlakte gevochten word. Kanongebulder. Vind ik wel grappig.

Verder mis ik het als kiespijn, dat ellendige geknal. Vuurwerk is echt niet leuk voor wielrenners, moet u weten. Ik bedoel: ik hoef hier in Spanje dus niet om kapot geregende glijbanen van afgeknalde rotjes heen te slalommen. Ik hoef geen ogen in m’n achterhoofd te hebben om die rotjochies met strijkers in de gaten te houden; gooien ze er eentje in m’n nek of niet? Ik hoef niet van mijn fiets te vallen van schrik als er plots een vuurwerkbom vlak bij me ontploft. En ik hoef mijn longen niet te laten verpesten door die smerige dampen. Hoe gezegend ben ik!

Ik ben in Spanje, in Girona om precies te zijn. Geen knal gehoord nog, nee. Zelfs al is het oudjaarsdag.

Of hoe achterlijk is Nederland. Ik bedoel: welk land zamelt de ene week twaalf miljoen euro in voor zielige baby’s om een week later in luttele uren voor ruim vijf keer zoveel geld de lucht in te laten vliegen, onderwijl steen en been klagend over een economische crisis? Welk land zorgt er met een club van die knalvandalen voor dat we eigenlijk een internationaal negatief reisadvies verdienen? Groot gelijk dus, dat jullie een meldpunt hebben opgericht. En driewerf hoera dat jullie de klachten volgende week aanbieden aan de Tweede Kamer.

Ik zou zeggen: doe er meteen een wetsvoorstel bij. Nee, niet eentje om vuurwerk afsteken door particulieren te verbieden. Haalt het toch niet. Lijkt ook zo intolerant. Inperking van de keuzevrijheid en zo. Zijn wij Nederlanders niet van. En jullie GroenLinksers al helemaal niet. Nee, maak er iets subtiels van. Een voorstel waarbij het lijkt alsof de mensen het zelf voor het kiezen hebben, sterker, waarbij mensen écht zelf een keuze maken.

Hoe ik dat bedoel? Nou, heel simpel. Als je vuurwerk wilt kopen, lever je je stemrecht in. Dat mes snijdt aan veel meer dan twee kanten. Ga maar na: mensen gaan eindelijk eens nadenken of al dat vuurwerk kopen wel écht nodig is. Als het tenminste mensen betreft die nadenken. Mensen die niet nadenken kopen dat vuurwerk toch wel. En die ben je liever kwijt dan rijk, als het om hun stemgedrag gaat. Toch, mevrouw van GroenLinks?

Dat deze maatregel op de lange termijn nog veel meer voordeel oplevert hoef ik u niet meer uit te leggen. Bij de volgende verkiezingen doen al die achterlijke gladiolen niet meer mee. En dan, dán is eindelijk de tijd gekomen voor dat wetsvoorstel: vuurwerkverkoop aan particulieren verbieden. Met enkel weldenkende mensen aan de macht is dat nog slechts een formaliteit.

Wat zegt u? Briljant idee? Ja ja. Graag gedaan hoor. Nog een paar jaar en dan is het in Nederland net zo rustig als hier in Spanje. Geheid. Zalig uiteinde!