Spring naar de content

VEB voert oorlog met SNS Reaal

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de directie van SNS opgeroepen een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De oproep volgt op een publicatie, vorige week week, in NRC Handelsblad over – dat was althans het nieuwtje – een tot nu binnenskamers gebleven onderzoek van accountants Ernst & Young. Het onderzoeksrapport zou explosieve informatie bevatten over de waarde van het onderpand in onroerend goed dat SNS heeft. En die informatie zou SNS vervolgens niet hebben gedeeld met huisaccountant KPMG. Zou die er weet van hebben gehad, dan zouden de al enorme afwaarderingen op onroerend goed en kredieten daarop nog veel groter zijn geweest dan ze nu al zijn.

Op Oudjaarsdag deed NRC er nog een schepje bovenop door melding te maken van mogelijke betrokkenheid van SNS bij een grote Franse strafzaak.

Ernst & Young haast zich inmiddels te verklaren dat ze ‘slechts’ als adviseur is ingehuurd. Misschien zou de een of andere gedragscode onder accountants anders wel hebben voorgeschreven dat die informatie met collega KPMG gedeeld móest worden.

Nu heeft EY een goed betaalde opdracht uitgevoerd en een visje uitgegooid bij een potentiële nieuwe klant.

Volgens de VEB hebben aandeelhouders er belang bij nog veel meer, kennelijk tot nu toe onbekend gebleven, details te kennen. Op zichzelf heeft de VEB daar een punt. De vraag is alleen of de relevante antwoorden wel gegeven kunnen worden, op dit moment. Het draait allemaal om de waarde van onroerend goed, bedrijfsmatig onroerend goed. Wat dat waard is mag en wil niemand weten. En het valt ook niet te weten, het is op dit moment letterlijk wat de gek er voor geeft.

Ik schreef hier eerder over het debacle van Eurocommerce, een nog niet zo lang geleden gelauwerde ontwikkelaar van, en belegger in, prestigieuze kantoorpanden. Daar zitten ze ongeveer alle banken in en nu is Eurocommerce failliet en had het tot een veiling van de panden moeten komen. Een taxatie leverde als conclusie dat een veiling misschien net iets meer dan de helft van de bankleningen zou opbrengen. En dus vroegen en kregen die banken toestemming van de rechtbank om de panden ondershands min of meer zelf in te kopen. Voor een prijs die zeer ver boven de taxatiewaarde lag en daarmee voorkwamen de banken dat ze het verlies moesten nemen. Dat kan nog even niet.

Het verzoek van de VEB is dan ook vooral symboliek. Als vertegenwoordiger van vooral kleine beleggers moet ze zoiets doen. Maar tegelijk kan ze er niet op uit zijn antwoorden te krijgen, daar is het gewoon de tijd nog niet voor. Het vangnet voor SNS lijkt nog niet opgetuigd.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.