Spring naar de content
bron: anp

Anthony Hopkins: ‘Ik lijd aan terminale redelijkheid’

Na The Silence of The Lambs wacht sir Anthony Hopkins nu ongetwijfeld een tweede Oscar voor zijn titelrol in de biopic Hitchcock, die zelf echter ooit zei: ‘Acteurs zijn vee.’ En daar is de 75-jarige Brit het roerend mee eens. Portret van een minimalist zonder kapsones. ‘Awards? Laten ze die aan leraren en verpleegsters geven!’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan-Henk Zandberg

Als je The Silence of the Lambs secuur bekijkt, valt het al snel op dat Anthony Hopkins als de iconische killer Dr. Hannibal Lecter geen enkel moment met zijn ogen knippert. Een gimmick, die de acteur slim oppikte nadat hij urenlang naar beelden van Charles Manson had gekeken. Hopkins: “Hoe je een psychopaat speelt? Simpel. Beweeg je niet. Stilzitten maakt mensen bang.” Het leverde hem in 1992 een Oscar op voor beste acteur. Ondanks dat het personage van Lecter in de hele film welgeteld zeventien minuten in beeld is. En dat lijkt het handelsmerk van sir Philip Anthony Hopkins: zo onopvallend en naturel mogelijk spelen. Hij is eigenlijk het acteer-equivalent van een geruisloze butler. Je merkt er niets van, maar tussen de coulissen gebeurt van alles, om je zo naadloos mogelijk te dienen. Niet voor niets speelde hij er eentje in de gedragen Engelse Merchant-Ivory-film The Remains of the Day, een van zijn eigen favorieten. Overigens is Anthony Hopkins zelf géén Engelsman. Dat blijft een hardnekkig misverstand. Hij is van origine een Welshman, en zijn mastodontische voorbeeld is logischerwijs die andere topacteur uit Wales: Richard Burton. “Mensen uit Wales hebben een zeker talent, of beter gezegd, de soul voor acteren. Bij Engelsen ontbreekt dat diepere gevoel,” zo analyseerde Hopkins al eens.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: sinds 2000 is Hopkins ook officieel Amerikaans staatburger. “Amerika is altijd heel genereus voor mij geweest. Het was tijd om er naar te handelen. De beslissing kwam uit mijn hart.” Hij mocht wel zijn Britse paspoort houden, evenals zijn ridderschap, maar hij resideert al jaren in het zonnige Los Angeles. Sterker nog, hij weigert die stad te verlaten. Zelfs voor zijn werk, vertelt sir Anthony: “Steeds meer films worden gedraaid in Toronto, of New Orleans. Da’s goedkoper. Prima, maar dan zoeken ze maar een andere acteur. Ik blijf in LA.” Dat was de reden dat de producenten van de biopic Hitchcock, waarin Hopkins de titelrol vertolkt, in Californië bleven. Die zet betaalt zich uit, want nu al is de film, die zich afspeelt rond de hectische productiemaanden van Alfred Hitchcocks meesterwerk Psycho, omgeven door Oscar-buzz. Maar de bepaald recalcitrante Hopkins zal de laatste zijn om voor zichzelf te lobbyen. “Sommige collega’s slijmen zich suf om in het gevlij te komen van de nomimatiecommisie,” zei hij onlangs tegen de Huffington Post. “Ik vind dat dus walgelijk, de kont kussen van hotemetoten die je kunnen maken of breken. Het is misselijkmakend om te zien.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap