Spring naar de content

Apple slaat gat in omzet Samsung

In het laatst gepubliceerde kwartaal van Samsung behaalde het bedrijf 8,2 miljard dollar omzet met de semiconductor – zeg maar: de chips – divisie. Die chips gaan in computers, tablets en mobieltjes. Die maakt Samsung, zoals bekend, nogal succesvol ook zelf. Het bedrijf domineert met Apple de markt voor tablets en smartphones.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Toch zorgt Samsung zelf maar voor 30 procent van de omzet van de eigen semiconductor-divisie. De overige 70 procent gaat voor het leeuwendeel naar Apple. Apple is daarmee een heel grote klant van concurrent Samsung waarmee het – zoals bekend – vechtend over straat gaat in zo ongeveer elk ontwikkeld land.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De leveranciersrelatie met Samsung begint nu flink te wringen, Apple is in hoog tempo zijn chips-productie aan het overhevelen naar andere leveranciers. Met name het Taiwanese bedrijf TSMC krijgt nu orders. En het Amerikaanse Texas Instruments.

Het is de verwachting dat het al in 2014 zo zal zijn dat Apple helemaal ‘los’ is van Samsung als leverancier. Nu is de jaaromzet van Samsung 173 miljard dollar, de semiconductor-divisie maakt daarvan zo’n 32 miljard dollar uit. In dat laatste bedrag wordt nu dus een flink gat geslagen, naar verwachting van meer dan 50 procent. De inschatting is dat het Samsung een miljard winst per jaar gaat schelen. Dat wil zeggen: als ze zelf het gat niet kan dichten doordat de eigen omzet van tablets en smartphones blijft groeien.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.