Spring naar de content

Journalist Paul Salopek maakt wandeling van 34.000 kilometer

‘Wandelen is zo oer‘, tekende Marcel van Roosmalen op uit de mond van Hella van der Wijst, jarenlang presentatrice van KRO’s De Wandeling

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Ik moest meteen denken aan ‘de journalist die is gaan wandelen’ toen ik las dat een collega-journalist haar format heeft gestolen. Of moeten we zeggen, die het naar the next level brengt? Want waar Van der Wijst zo’n zes tot tien kilometer per wandeling aflegt, begint tweevoudig Pullitzer Prize-winnaar Paul Salopek op 10 januari aan een wandeling van een kleine 34.000 kilometer – waar hij zeven jaar de tijd voor heeft uitgetrokken.

Wat is het hogere journalistieke doel van zoiets? Salopek wil thema’s als klimaatverandering, armoede en politieke conflicten blootleggen door er letterlijk tussen te lopen, met ‘gewone’ mensen te praten en deze om te zetten in journalistieke verhalen. Er is een speciale website over het als Out of Eden getitelde project waarop publicaties komen te staan, en ook zal tv-zender National Geographic de wandeling vastleggen.

Net als Van der Wijst vindt Salopek wandelen oer, want hij wil met zijn tocht ‘in de voetsporen van zijn verre voorouders treden’ die zich 50.000 jaar geleden vanuit Afrika over de wereld hebben verspreid, vertelt hij aan Foreign Policy.

Geinteresseerd geraakt in de tocht van Paul Salopek? U kunt hem volgen via Twitter. Niet echt oer, maar wel zo leuk.

Onderwerpen