Spring naar de content

Kan Dijsselbloem die bankensteun nog eens uitleggen?

‘Nederland verliest vanaf dit jaar op bankensteun.’ Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op een PvdA-bijeenkomst gezegd. Hij moest het halsoverkop uitleggen in een brief aan de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door K. Buldermans

Kennelijk hebben we in Nederland twee soorten mensen: PvdA-leden en de rest van ons. Je zou denken dat een minister – die is immers van ons allemaal – het met heel Nederland deelt als hij iets belangrijks te melden heeft. En niet eerst met zijn eigen achterban. Veronderstelde achterban, want een minister heeft tijdens zijn functioneren als zodanig geen partij. Als hij dat niet weet, is hij misschien nog een maatje te klein voor het ministerschap. Kennelijk weten ze in Brussel iets dat wij nog niet weten.

De bankensteun was controversieel, maar we zouden alles terugkrijgen en eraan verdienen. Dat meldde destijds Wouter Bos, en Jan Kees de Jager herhaalde het.

De bankensteun aan ING en Aegon is inmiddels grotendeels en met flinke winst terugbetaald. Blijven over SNS, ASR en ABN Amro.

Er is in Nederland een plek waar je een prachtig overzicht kunt vinden van aard en omvang van die bankensteun, de voortdurende mutaties en memorabele momenten. Complimenten voor de Rekenkamer, u vindt het dossier hier en het is interactief.

Jammer is wel dat de ‘balans’ nog maar tot eind 2011 is bijgewerkt; mutaties in 2012 zijn overigens wel te vinden. Volgens de Rekenkamer is het ‘risico’ voor de Staat eind 2011 ruim 80 miljard, in leningen en garanties. Of dat helemaal zo is, is de vraag, want tegenover de garanties – bijvoorbeeld op ING’s Amerikaanse Alt-A-hypotheekportefeuille – staat ook daadwerkelijk die portefeuille. Over de waarde daarvan waren recent bemoedigende berichten te horen, omdat de Amerikaanse huizenmarkt weer wat aantrekt.

De uitlatingen van Dijsselbloem roepen grote vragen op. Want hij stelt dat er ook al vorig jaar verliezen werden geleden. Ik kan ze niet herleiden. Voor de steun aan ABN Amro heeft de staat zo’n 30 miljard geleend, en daar is het denkbaar dat het dividend dat de bank uitkeerde niet de rentelasten dekte. Het is de vraag of de bank de komende tijd nog dividend zal kunnen uitkeren. Maar ING betaalde bij de partiële aflossing van de schuld flinke boetes. Omdat Dijsselbloem het over het generieke begrip bankensteun heeft, moeten we dat per saldo bezien. Het sluit in 2012 niet aan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

We kunnen er maar beter alvast rekening mee houden dat het in ABN Amro gestopte bedrag van 30 miljard voor 20 miljard als verloren moet worden beschouwd. Van een beursnotering gaat de komende jaren niets komen, en als die er komt is 10 miljard als opbrengst een mooi bedrag.