Spring naar de content

De geboortegolf van Gerri Eickhof

Doorgaans is Gerri Eickhof (NOS) vrij serieus. Maar het Journaal moet ‘leuker’ en ‘toegankelijker’, en dus gniffelde Astrid Kersseboom zaterdag mee om het grapje van Gerri, die in Enschede verslag deed van een stroomstoring: ‘Wie weet is er over negen maanden een geboortegolf’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roeland Müller

Tenminste, hopelijk was het komisch bedoeld, want stevig bewijs voor het verband tussen stroomstoringen en geboortegolven is nooit gevonden.

Natuurlijk is het prettig om te denken dat we in barbaarse omstandigheden dichter tot elkaar komen. Toch liet de Amerikaanse socioloog Dick Udry, die afgelopen jaar overleed, al in in 1970 zien dat er geen statistisch bewijs was voor de veelbesproken babyboom in New York na de grote stroomuitval in 1965.

Nadat in december 2007 een Apache-helikopter in een elektriciteitsmast in Maasdriel vloog, meldden op 28 oktober 2008 onder meer de Volkskrant BNR, NOS en Nu.nl dat er 44% meer baby’s waren geboren in de gemeente. Op zijn blog vroeg mediawetenschapper Alexander Pleijter zich terecht af: ten opzichte van wat? Uiteindelijk bleek dat er inderdaad acht kinderen meer waren geboren ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, maar van een significant verschil was absoluut geen sprake. BNR-journalist Harmen van der Veen verdedigde zich door te zeggen dat de kraamhulpen wel erg druk waren.

Ook de verkiezingsoverwinning van Obama leverde geen significante geboorte-uitschieters op. Na de overwinning in 2008 werd Udry weer opgetrommeld voor een tv-interview. Zijn verklaring voor de urban myth is dat veel mensen duidelijk plezier beleven aan de gedachte dat anderen overgaan tot copulatie als ze vastzitten in een bepaalde situatie. Maar laten we Gerri Eickhof, die als enige in Enschede de hele avond buiten stond, zijn plezierige gedachten niet misgunnen.