Spring naar de content

De kilogram moet afvallen

De kilo heeft niet meer het gewicht van een kilo, blijkt uit onderzoek. Natuurlijk, geen enkele weegschaal is perfect. Maar dat ligt aan de weegschaal, niet aan de maatstaf. Een meter is altijd 100 centimeter, en een kilo is 1000 gram. Hoezo is de kilo dan niet meer op gewicht?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

IPK
In 1884 werd het gewicht van de ‘originele’ kilogram vastgesteld, het International Prototype Kilogram (IPK). Het is gemaakt in de vorm van een cilinder en er zijn veertig kopieën van gemaakt die zijn verspreid over de wereld. Maar die kopieën liggen nu al een paar eeuwen te verstoffen. Verontreinigde stoffen hebben zich opgebouwd op de verschillende IPK’s en die verzwaren daarmee ‘de kilo’.

Verschillende standaarden
Maar wat vooral problematisch is: de verschillende IPK’s dikken aan met verschillende snelheden, schrijven wetenschappers in het journal Metrologica. Omdat volgens de officiële statuten de IPK het enige echte kilogram is, werkt men nu dus wereldwijd met verschillende standaarden.

Afvallen
In vijf tot tien jaar zal de IPK naar verwachting worden vervangen in de vorm van een natuurwet, maar tot die tijd moeten de kilo’s op dieet. Dat bestaat uit een mix van UV-straling en ozon op het oppervlak, waardoor de koolstofhoudende verontreiniging wordt verwijderd. Niet geschikt voor thuisgebruik dus.

Onderwerpen