Spring naar de content

Ook het Google monopolie is ‘evil’

Microsoft was begin deze eeuw het bedrijf waar je niet omheen kon. De softwarebouwer was de facto alleenheerser op de desktop. Organisaties zaten zo vast dat de enige inkoopkeuze Microsoft was. Vendor lock-in noemden we dat destijds.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Natuurlijk was er verzet. Zo deden veel mensen een poging om het besturingssysteem Linux in een positie te brengen die de hegemonie uit Seattle zou doorbreken. Maar de Barbaren van Bill Gates (leestip) waren prima tegen de dreiging opgewassen. Er werd een strategie gelanceerd van Fear, Uncertainty, Doubt (het zaaien van angst, onzekerheid en twijfel) en niet zonder succes. Linux op de desktop werd nooit wat het moest worden.

Nieuwe afhankelijkheid
De bevrijders kwamen en heetten Apple en Google. Beide bedrijven wisten de alleenheerschappij te doorbreken. Dankzij de iPad is de rol van de desktop minder belangrijk geworden en blijkt een alternatief voor organisaties wel haalbaar. En met dank aan de online diensten van Google werd de desktop nog minder relevant, want het schrijven van teksten blijkt prima in de cloud te kunnen.

Het mooie van Google is vooral de open benadering van de markt. Iedereen kan gebruik maken van de diensten. Dus heb je een adresboek dat werkt op je desktop, iPhone, iPad, Android telefoon, Windows telefoon, in je webbrowser, enzovoort. De agenda is altijd up-to-date en eigenlijk is alles wat u nodigt heeft direct toegankelijk. En nog wel bij een bedrijf dat niet Evil wil zijn.

Evil
Dat laatste is belangrijk, want Apple gaat steeds meer de kant op van een kwaadaardige leverancier. Het censureert producten in de eigen store en vervangt goed werkende routeplanners en kaarten door producten die mensen naar compleet verkeerde steden leidt. Ook de toegang van de kalender en het adresboek is inmiddels onmogelijk gemaakt. Dat is te wijten aan Apple en de openheid van Google is dan een uitkomst. Ik heb keuze.

Maar dan blijkt Google opeens ook gekke bewegingen te maken. Het bedrijf blijkt Microsoft niet dezelfde toegang te geven tot functies rond Youtube als hun eigen Android besturingssysteem. Binnenkort stopt de uitwisseling met contacten, agenda en mail voor Windows Phones, tenzij de gebruiker betaalt. Als klap op de vuurpijl zorgt een ‘foutje’ ervoor dat gebruikers van de Windows Phone van Google Maps worden geweerd.

Het zijn allemaal voorbeelden die gebruikers de vrije keus ontneemt en het open imago van het bedrijf aantast. Het bedrijf gaat de kant op van de ‘alles controlerende macht’ van Microsoft die ons zo boos maakt(e). Alleen doet Google het nog beter, aangezien ze enorm veel weten over iedere klant: de contacten, afspraken, met wie we bellen vanaf de Android telefoon, de sociale structuren op het sociale netwerk Google+, ons surfgedrag via de Chromebrowser en de documenten waaraan we werken.

Alternatief
Gelukkig dient het nieuwe alternatief zich alweer aan: Linux op de mobiele telefoon. Het is er eigenlijk al, maar wordt nu mooi uitgewerkt. De vraag is alleen nog (als dit wat wordt) welk imperium dit over tien jaar heeft weten te kapitaliseren en ons in de macht heeft? Of wordt dit ook met Fear, Uncertainty en Doubt gekilled?

Hopelijk kunnen we überhaupt nog overstappen, want als Google echt Evil is dan chanteren ze ons gewoon met gevoelige informatie. Niet alleen met wat we ooit gedaan hebben, maar ook met wat we nog gaan doen. Geven we zoveel gegevens  vrijwillig aan krachten die we later besluiten toch niet zo vriendelijk te vinden?