Spring naar de content

Zes miljoen jongeren werkloos, is dat veel?

Dinsdag maakte het Europese statistiekbureau Eurostat de werkloosheidcijfers over november 2012 bekend. Het percentage werklozen is opgelopen tot 11,8 procent van de Europese beroepsbevolking. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dat percentage 7,8 en in Japan 4,1.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De trend is nog altijd stijgend bereidt u zich dus maar voor op de range 12,5 tot 15 procent in de komende jaren. Nederland steekt er met 5,6 procent nog heel gunstig bij af, maar ook bij ons blijft het stijgen. In Griekenland en Spanje was de situatie het meest zorgwekkend met respectievelijk 26  en 26,6 procent.

Het zijn onwaarschijnlijke percentages maar ze verbleken als we het cijfer van de jeugdwerkloosheid eruit halen. Die was gemiddeld (!) 23,7 procent, 5,8 miljoen jongeren onder de 25 waren werkloos en dat was 10 procent méér dan een jaar eerder. Ook daar is de trend nog altijd stijgend. Nederland zit met 9,7 procent met Duitsland en Oostenrijk bij de drie best presterende landen met percentages van 8,1 en 9.

Surrealistisch is het in Griekenland en Spanje met respectievelijk 57,6 en 56,5 procent.

Bijzonder detail is het dat uit de cijfers van Griekenland is op te maken dat ze daar de statistiek nog altijd niet op orde hebben: de cijfers zijn niet van november maar van september. Dan kun je je afvragen wat er deugde van al die andere cijfers op basis waarvan het land de nieuwe tranche aan steun ontving. U mag het zeggen. Of denken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.