Spring naar de content

Waarom laat SNS Reaal zich niet redden door de eigen Stichting?

Gisterenavond las ik nog eens het verslag van het interview dat de parlementaire enquêtecommissie in 2010 had met Ronald Latenstein, de geplaagde topman van SNS Reaal. De geschiedenis leert veel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zo vertelt Latenstein - hij was destijds nog niet de topman, dat was de inmiddels van bijna alle podia verdwenen Sjoerd van Keulen - dat de bank-verzekeraar na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in gesprek raakte met de meerderheidsaandeelhouder, de Stichting Beheer SNS Reaal. Die stichting is het product van een fusie van de beide stichtingen die eerst los van elkaar meerderheidsbelangen hadden in de toen nog niet gefuseerde ondernemingen SNS en Reaal.

Snel opdrogende liquiditeiten
Net als alle andere banken maakte ook SNS zich ernstig zorgen over de snel opdrogende liquiditeiten omdat banken elkaar geen stuiver meer durfden te lenen. De Stichting Beheer was bereid € 500 miljoen te financieren en dat leek aanvankelijk genoeg te zijn. Dat was al snel niet meer zo, de Staat sprong bij met nog eens € 750 miljoen.

Boterzachte afspraken
Waar de condities van de Staat, ook al door Brussel afgedwongen, spijkerhard en nog al bezwarend zijn - er is een verplichte forse boete bij aflossing - zijn de condities van grootaandeelhouder Stichting Beheer boterzacht. Dat ligt ook voor de hand, alles wat goed is voor de bank-verzekeraar, is dat ook voor de Stichting Beheer.

Zo werden de rente-en aflossingscondities al flink verzacht en en heeft de Stichting Beheer al een ongerealiseerd verlies op de 144 miljoen aandelen van honderden miljoen.

De Stichting heeft een flink eigen vermogen
Wie is die Stichting dan wel? Hoe staat ze er voor? Wat ik snel boven water kreeg was het jaarverslag 2010, in 2011 zal er niet heel veel veranderd zijn. Daaruit blijkt een eigen vermogen van een kleine 3 miljard. Daarin zal best een flinke deuk zijn geslagen, alleen al omdat het aandeel toen nog € 3,19 deed en inmiddels rond de € 1,- noteert. Met 144 miljoen aandelen gaat dat hard.

Toch moet de Stichting Beheer, die eigenlijk als enig belang heeft de instandhouding van de bank-verzekeraar, nog over een eigen vermogen van ruim 2 miljard beschikken, grotendeels vastgelegd in financiële activa die weliswaar niet direct liquide zijn, maar dat wel kunnen worden gemaakt.

Genoeg geld voor allesomvattende steunoperatie
Het schijnt zo te zijn dat SNS Reaal inmiddels, afgezien van de last van de staatssteun en de nog altijd forse verliezen op onroerend goed, wel een in de basis gezond bank- en verzekeringsbedrijf heeft. Waarom dan niet nogmaals bij de grootaandeelhouder aangeklopt voor een allesomvattende steunoperatie. Daar lijkt geld genoeg te zijn. En er blijft ook nog over. Een alternatief zou het zijn als de Stichting SNS-dochter Zwitserleven koopt, voor een zakelijke prijs. Die staat op dit moment te koop maar brengt door de marktomstandigheden hooguit een heel slechte prijs op. Een goede verkoop zou SNS ook flink helpen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.