Spring naar de content

Frisogate: alles voor de scoop

Het leek een droomprimeur, het werd een nachtmerrie: het NRC-stuk dat doktersvrouw Janneke Koelewijn schreef over de toestand van Friso. Reconstructie van een journalistiek drama bij een krant in een identiteitscrisis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gert Hage

Het is vrijdagmiddag, 17 februari 2012. NRC Handelsblad-journaliste Jannetje Koelewijn wandelt samen met haar echtgenoot Kees Tulleken in de Oostenrijkse bergen bij Innsbruck als haar telefoon gaat. Het is haar jongere zus Rinskje, eveneens werkzaam bij de krant, die vraagt of zij weet heeft van het skiongeluk van prins Friso. Het echtpaar keert terug naar het hotel en checkt op internet het laatste nieuws.

Als Koelewijn hardop voorleest dat de Oostenrijkse media melding maken van een schedelbasisfractuur, reageert haar man geschrokken. “Ongelooflijk klote voor die jongen,” zegt de gelauwerde neurochirurg in ruste, die in Innsbruck is om een cursus te geven aan jonge collega’s. Hij kent de Oranjes. Prins Bernard is ooit door hem geopereerd, en zijn zoon, zo zal hij drie dagen later later bij Pauw & Witteman vertellen, was bevriend met Friso’s echtgenote Mabel.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap