Spring naar de content
bron: anp

Joe Bonamassa: kaper van de blues

Robert Johnson, John Lee Hooker en nog een handvol anderen creëerden de unieke muziekstijl die bekend werd als blues. Maar hun kinderen en kleinkinderen hebben nog maar nauwelijks belangstelling voor het erfgoed. Blues is nu vooral een hobby voor rijke blanke jongens. Gesprek in een villa te Malibu met dé bluesartiest van nu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ruud Meijer

Whatever happened to the blues? denk je terwijl je over de Pacific Coast Highway richting Malibu zoeft. Naast je, achter het stuur van de oranje-goud gespoten Lexus SUV, een knappe LA woman, daarachter de oogverblindende schittering van de oceaan. Palmbomen vormen een statig wuivende erehaag die helemaal doorloopt tot het einddoel: de kapitale villa van Joe Bonamassa, de meest gevierde bluesartiest van het nieuwe millennium.

Als het waar is dat blueslegende Robert Johnson aan het begin van de vorige eeuw op een kruispunt in Clarksdale-Mississippi zijn ziel aan de duivel verkocht, dan zou hij met lede ogen aanzien dat niet hijzelf of andere pioniers als Skip James, Charley Patton of Son House, maar blanke rich kids de vruchten hebben geplukt van zijn inmiddels mythologische pact met satan. De blues, de misère van de Mississippi-delta moe, likt z’n wonden in de weldadige schaduw van Los Angeles.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap