Spring naar de content

KPN herrijst op de beurs, 2013 tot nu toe: + 15 procent

Voor KPN-CEO Eelco Blok was 2012 een annus horribilus. Na de in de ogen van veel beleggers briljante voorganger Ad Scheepbouwer – die dividend op dividend stapelde, de koers omhoog jaagde tot ruim € 12- maar intussen het achterstallig onderhoud liet oplopen -, trof Blok een uitgewoond pand aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In veel opzichten was KPN een achterblijver geworden in klantenservice, het niveau van diensten en producten. En op de beurs. Eerst verlaagde Blok het dividend om daarmee geld vrij te maken voor broodnodige investeringen en het op peil houden van schuldratio’s. Vervolgens sloeg de rijkste man ter wereld toe, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim gooide een visje uit en haalde tegen een zeer schappelijke prijs – dachten hij en wij – een flink minderheidsbelang binnen dat hem genoeg invloed gaf. Beleggers lieten weten hoeveel vertrouwen ze in Eelco Blok hadden: ze boden hun aandelen zelfs onder de prijs van het bod van Slim aan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Langere termijn
Nog was de beker niet leeg, het aandeel noteerde op 20 december 2012 intraday even € 3,59 om op 31 december j.l. te sluiten op € 3,71. Carlos Slim bood een half jaar eerder nog € 8,- en kreeg de aandelen gemiddeld voor een wat lager bedrag. Ook hij staat op flink verlies maar hij zal er vooral strategisch en voor de langere termijn naar kijken. KPN heeft een belangrijke speler, E Plus, op de Duitse markt en daar zal het hem uiteindelijk vooral om te doen zijn.

Voor mij als belegger is KPN in ruim vier jaar tijd de enige positie geweest waarop ik heb verloren. En flink ook. Toch heb ik mijn posities aangehouden, what goes up must come down. En omgekeerd. Ik heb in december vorig jaar zelfs weer uitgebreid.

Frequentieveiling
Er is inmiddels een hoop onzekerheid uit de markt. De gevreesde frequentieveiling is achter de rug, KPN heeft veel betaald. Maar wel voor de beste frequenties. De al lang ingeprijsde angst voor een verdere dividendverlaging werd bewaarheid en dat is ook zekerheid.

Miljardenbesparing
Intussen vinden in Europees verband gesprekken plaats tussen de grote partijen over het gezamenlijk investeren in de benodigde infrastructuur, vooral ook belangrijk nu elke speler zo snel mogelijk 4G wil aanbieden zodat wij onze mobieltjes ook nog als huisbioscoop kunnen gaan gebruiken. Dat gezamenlijk exploiteren van één Europese infrastructuur levert miljardenbesparingen op, voor KPN vooral ook in Duitsland.

En zie: opeens was de koers zo ongeveer aanbeland bij een door analisten al als koersdoel aangegeven niveau. En kwamen er de eerste weer hogere koersdoelen, voorlopig op € 4,80.

Het jaar van de ommezwaai
Ooit werkte ik als consultant bij het bedrijf en ik heb er nog wat contacten. Daarom weet ik dat er veel nare maar noodzakelijke beslissingen zijn en worden genomen, waarvoor aandeelhouders doorgaans het geduld niet kunnen opbrengen. Maar het lijkt er op dat we dit jaar keerpunten gaan zien, niet alleen maar meer slecht nieuws. Zoals altijd loopt de beurs er op vooruit: de eerste twee weken van dit jaar was KPN verreweg de grootste stijger in de AEX met ene plus van 15 procent.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.