Spring naar de content

Zo overleeft u een treinreis

Nu zelfs machinisten het Nederlandse spoorwegnet vergelijken met ‘een bananenrepubliek met een kerncentrale’, is het vinden van de juiste plaats in de trein met recht een zaak van leven of dood te noemen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Simone Olsthoorn

Hoewel het aantal treinrampen op de Nederlandse spoorwegen nog altijd ruim overschreden wordt door het aantal kettingbotsingen op de snelweg, is al langer bekend dat het verre van veilig is op het spoor. Het ongeluk bij Amsterdam van vorig jaar staat nog bij velen op het netvlies, en kunt u zich terecht de vraag stellen: hoe maak ik de grootste kans om een treinreis te overleven?

Vecht voor een zitplaats
De overlevingskansen kunnen al op het perron flink toenemen. Het moment dat uw trein het station binnenrolt, is altijd spannend. Zou het vandaag lukken om een zitplek te bemachtigen in de stampvolle spitstrein? Langs de rand van het perron, met de ellebogen in de aanslag en de rugzak als geheim wapen, kijk je reikhalzend uit naar het naderende gevaarte. Met een schuin oog houd je de dame met rode hoed en vouwfiets in de gaten. Als de trein stilstaat en je precies bij een deur blijkt te staan, voelt dat als een overwinning.

Houd het tafeltje ingeklapt
En dat is het ook. Want het vurige verlangen naar een zitplek komt niet alleen voort uit luiheid, of een gevoel recht op die plaats te hebben gezien de almaar stijgende prijzen van treinkaartjes. Nee, het is vooral in het belang van de eigen veiligheid. Zittend reizen is het veiligst en dan het liefst tegen de richting in, zodat je bij een botsing in je stoel wordt gedrukt en je er niet uit wordt geslingerd. Bovendien moet het tafeltje ingeklapt zijn, zodat het je ingewanden niet in tweeën splijt als het in je maag drukt.

Ga achterin zitten
Aangezien de laatste botsing in Nederland een frontale was, zou je ook denken dat het een slecht idee is om voorin te zitten. De discussies op het alwetende internet geven hier echter geen eenduidig antwoord op. Het schijnt dat, als de trein getrokken wordt door de locomotief, achterin zitten het veiligst is. Duwt de locomotief de trein, dan zou het niet veel uitmaken waar je zit. In Nederland kun je dus beter in het achterste deel zitten. Statistisch bewijs dat achterin staan beter is dan voorin zitten, is vooralsnog niet gevonden.

Hoe dan ook, een belangrijke afweging om voorin te gaan zitten, is dat je in sommige gevallen eerder op de plaats van bestemming bent, zoals op Den Haag CS. En dat is de haastige forens ook wat waard.